crosstrainer kopen

Crosstrainer TOP 10 van 2023!

Wil jij een crosstrainer kopen? Verdiep je dan eerst goed in de belangrijkste eigenschappen van een goede crosstrainer. Ik zet deze eigenschappen allemaal voor je op een rij! Ik laat je precies zien waar je op moet letten wanneer je een crosstrainer gaat kopen.

Ook heb ik de 5 beste crosstrainers van dit moment voor je op een rij gezet! Lees snel verder!

beste crosstrainer kopen

Waar moet je op letten als je een crosstrainer wilt kopen?

Een crosstrainer is een top apparaat wanneer je thuis wilt bewegen of afvallen. Als je van plan bent om een crosstrainer te kopen hebben we een aantal tips verzameld met nuttige informatie die je kan helpen bij de aanschaf.

Het gewicht van het vliegwiel

Het vliegwiel is het wiel aan de voor- of achterkant van de crosstrainer. Dit wordt ook wel front-driven en rear-driven crosstrainer genoemd. Dit wiel zet de crosstrainer in beweging. Hoe zwaarder het vliegwiel, hoe zwaarder de maximum weerstand zal zijn. Dit heeft invloed op het aantal weerstandsniveaus van de crosstrainer en dus ook hoe zwaar je kan of wil trainen.

Het maximale belastbare gewicht

Het maximaal belastbare gewicht is een belangrijk aandachtspunt waarop je moet letten bij het kopen van een fitnessapparaat. Een normaal belastbaar gewicht voor een crosstrainer voor thuis is rond de 120 kilogram.

Er geldt wel, hoe zwaarder hoe beter. Dit geeft aan dat de crosstrainer meer kan verduren en dus van betere kwaliteit is.

Plaats van het vliegwiel

Zoals eerder beschreven bestaan er voor- en achter aangedreven trainers. Als je weinig ruimte thuis hebt is het aan te raden om een crosstrainer te nemen met het vliegwiel aan de achterkant. Dit neemt aanzienlijk minder ruimte in beslag. De meeste crosstrainers voor thuisgebruik hebben om die reden ook het vliegwiel aan de achterkant.

De afmetingen

Hou er rekening mee dat een crosstrainer over het algemeen aardig wat ruimte in beslag neemt. Het is aan te raden om van tevoren, net als bij de aanschaf van een bankstel, de ruimte waar je de trainer gaat gebruiken goed na te meten en deze te vergelijken met de afmeting van de crosstrainer.

Transportwielen

transportwieltjes crosstrainer

Als de plek waar je traint niet de plek is waar de crosstrainer wordt gestald zijn transportwielen bijzonder handig. Het gewicht van een fitnesstoestel kan behoorlijk oplopen. Waar de wielen geplaatst zijn maakt niet zoveel uit, meestal zitten ze aan de voorkant. Maar op deze wijze kun je de crosstrainer gemakkelijk kantelen en verplaatsen.

Display

crosstrainer display

De meeste crosstrainer beschikken tegenwoordig over een elektronisch display. En eigenlijk kun je daar niet omheen. Zonder informatie over de tijd die je hebt getraind, je hartslag, het aantal verbrande calorieën, je snelheid, afstand of aantal omwentelingen kun je niet gericht trainen en worden de sessies op de trainer een weinig efficiënte en zelfs ronduit saaie activiteit.

Het weerstandssysteem

De meeste trainers bieden de mogelijkheid om verschillende weerstanden in te stellen. Dat kan eenvoudig op het display. Het aantal weerstanden bepaald in hoeverre je variëteit aan kunt brengen in je crosstraining. Omdat trainen op een crosstrainer niet de meest opwindende activiteit is wordt dankzij deze variatie het trainen er een stuk leuker en gemakkelijker op.

Aantal programma’s

Bij de wat luxere crosstrainers heb je vaak de beschikking over een aantal vooraf in te stellen programma’s. Ideaal om te trainen met een gericht trainingsdoel. Zeker als je al een tijdje aan het trainen bent dan is het leuk en uitdagend om de nodige variatie aan te brengen in je training. Te denken valt dan aan intervalprogramma’s, afwisselend kracht- en conditietraining of juist constante training.

Verstelbare pedalen

Als je de crosstrainer met meerdere personen gaat gebruiken is het handig om er een aan te schaffen met verstelbare pedalen. Ben je wat kleiner is het handig om de pedalen wat verder naar voren te kunnen zetten. Langere mensen willen het juist andersom. In alle gevallen is een correcte lichaamshouding van belang. Dit met name om langer te kunnen trainen en blessures te voorkomen.

Aandrijfsysteem

Een crosstrainer kan worden aangedreven met een V-snaar of met een ketting. De aandrijving met een ketting is te vergelijken met een ketting op een fiets. Een aandrijving met een V-snaar maakt aanzienlijk minder lawaai, maar is ook duurder. Het is maar net waar je zelf de voorkeur aan geeft.

De top 5 beste crosstrainers van 2022

Wil jij een goede crosstrainer kopen? Bekijk dan hieronder de allerbeste crosstrainers die je op dit moment kunt krijgen.

Op de 1e plek staat de Focus fitness fox 5. Focus Fitness bied twee jaar garantie op onderdelen en zelfs vijf jaar op het frame.  Met een vliegwiel van 20 kilo en een totaal gewicht van 70 kilo is de Fox 5 heel stabiel. Ook heeft de Focus Fitness Fox 5 een belastbaar gewicht van 150 kg wat zeer goed is voor een crosstrainer uit deze prijsklasse. De Fox 5 heeft ook een 'Best Reviewed' Award ontvangen van kieskeurig!

Vliegwiel gewicht

Gewicht

Max. belastbaar gewicht

Kogel lagers

Lengte pas

Winnaar Kieskeurig Best Reviewed Award!

Prijs: 774,00
crosstrainers vergelijken

20 kg

70 kg

150 kg

dubbele SKF lagers

47 cm

3 x winnaar Kieskeurig Best Reviewed Award!

Prijs: 399,00
crosstrainer voor thuis

18 kg

51 kg

120 kg

dubbele

40 cm

De beste front driven crosstrainer!

Prijs: 0,00
crosstrainer beste koop
inSPORTline Klegan

18 kg

64 kg

120 kg

dubbele

50 cm

Prijs: 474,00
crosstrainer test

12 kg

52 kg

110 kg

dubbele

32 cm

Prijs: 0,00
crosstrainer aanbieding

20 kg

47 kg

135 kg

dubbele

36 cm

De beste professionele crosstrainers van 2022

Wil jij een professionele crosstrainer kopen? Op de eerste plaats staat de Focus Fitness Senator. Dit is een semi professionele frontdrive crosstrainer voor een aantrekkelijke prijs! De Senator is met een gewicht van 70 kg heel stabiel en bied een hele natuurlijke loopbeweging door zijn lengtepas van maar liefst 60 cm. De Senator is een goed apparaat met een fijne prijs/kwaliteit verhouding.

Vliegwiel gewicht

Gewicht

Max belastbaar gewicht

Kogel lagers

Lengte pas

Prijs: 849,00
professionele crosstrainer

24 kg

70 kg

150 kg

dubbele

60 cm

Prijs: 0,00
goedkope crosstrainer kopen

20 kg

79 kg

150 kg

dubbele

50 cm

Hoe werkt een crosstrainer?

Het hart van iedere crosstrainer is het vliegwiel. Aan dit vliegwiel zijn twee voetenplanken bevestigd die op hun beurt weer in directe verbinding staan met twee hendels voor de handen. Zodra je met beide voeten op de planken gaat staan en een voorwaartse beweging gaat maken begint het vliegwiel te draaien.

Coördinatie bij het trainen

De rol van de armen is dat je in de actiecyclus het vliegwiel keer op keer over het dode punt brengt. Een stukje coördinatie is dus nodig om de training soepel te laten verlopen. Dat is in het begin even wennen, maar na een aantal sessies op de trainer hoef je daar niet meer over na te denken en kun je je volledig op je programma richten.

Gewicht van de crosstrainer is belangrijk

Er zijn zoals gezegd diverse soorten crosstrainers op de markt. De kwalitatief betere trainers zijn vooral herkenbaar aan hun wat zwaardere uitvoering. Meer gewicht betekent meer stabiliteit, iets wat voor een toestel dat behoorlijke krachten moet kunnen verwerken van belang is. Ook het gewicht van het vliegwiel is bepalend voor de kwaliteit van de crosstrainer, hoe zwaarder het vliegwiel, hoe stabieler hij loopt.

Kies je voor voor- of achterwielaandrijving

Net als auto’s zijn crosstrainers te koop met voor- of achterwielaandrijving. Bij de voor-aangedreven modellen is de beweging die je maakt wat meer rechtop. Iets wat voor de belasting van de gewrichten een voordeel is.

De achter-aangedreven modellen maken een ellipsvormige beweging die niet alleen zwaarder is om te doen, maar ook iets meer druk zet op de gewrichten. Hou daarmee dus rekening als je eerder last van blessures hebt gehad. Daarnaast kan bij de diverse modellen de lengte van de slag verschillen. De verschillen zijn niet heel groot, maar het is zaak om je op voorhand hier goed in te verdiepen.

crosstrainers vergelijken

De voordelen van trainen met een fitness crosstrainer

Wil jij een crosstrainer kopen voor thuis? Dan zal je daar geen spijt van krijgen! Zoals gezegd staan crosstrainers bekend als een effectief fitnessapparaat. Zeker als het gaat om het trainen van het hele lichaam. Er zijn niet veel spieren die op dit fitnesstoestel werkloos blijven.

Sterk punt is daarnaast dat trainen op een fitness crosstrainer een relatief veilige manier van sporten. In tegenstelling tot hardlopen hoeven je spieren namelijk niet langdurig allerlei klappen op te vangen.

Met koude spieren gelijk op topsnelheid is natuurlijk nooit goed, maar als je je aan de regels houdt is het een zeer veilig toestel en zul je in de regel weinig last van blessures krijgen.

Crosstrainen lijkt veel op langlaufen

Een wintersporter hoef je niet te zijn om te zien dat crosstrainen veel lijkt op het klassieke langlaufen. Het is daarom ideaal voor het opbouwen en handhaven van een goede conditie.

Omdat je veel spieren tegelijk aanspreekt wordt er op de crosstrainer veel zuurstof door je lichaam heen gepompt.

Voor cardiotraining en vetverbranding is er om die reden nauwelijks een beter apparaat te vinden! Tenminste als je niet regelmatig zelf de latten onderbindt op de wintersport!

Thuis kun je altijd trainen

Daar komt bij dat je de crosstrainer eenvoudig in je slaapkamer, garage of hobbykamer neer kunt zetten. Geen last van slechte weersomstandigheden, je kunt altijd kunt trainen. Je hoeft niet door weer en wind naar buiten en kunt het geld van een abonnement op de sportschool lekker op zak houden.

Accessoires en gadgets voor trainen met een crosstrainer

Er zijn een aantal accessoires die je crosstrainer fijner maken om mee te trainen. Hieronder staan ze voor je op en rij:

Trainingsmatten

Een trainingsmat is een onmisbare accessoire voor ieder fitnessapparaat en dus ook voor de crosstrainer. De mat zorgt voor een stabiele, niet gladde, ondergrond. Daarnaast voorkomt de mat lelijke krassen op de vloer, werkt hij geluidsisolerende en wordt je transpiratievocht opgevangen.

Hartslagsensoren

Sommige trainers hebben een ingebouwde hartslagmeter. Mits je de juiste (meestal bijpassende) band hebt kun je op het scherm je eigen hartfrequentie volgen en gebruiken in je programma. Maar uiteraard kun je ook een losse sporthorloge met hartslagmeter gebruiken, zeker als je deze ook al voor andere activiteiten gebruikt.

Stappentellers

Om erachter te komen hoeveel stappen je nu daadwerkelijk elke dag zet kun je een stappenteller gebruiken. Het aantal stappen is bij dit soort tellers nooit helemaal 100% exact, maar ze geven wel een goede indicatie van hoeveel je beweegt op een dag. Ze helpen dus wel degelijk om doelen (bij) te stellen en een gedragsverandering in gang te zetten. Een training op de crosstrainer is de ideale manier om je dagelijkse stapvoorraad op peil te houden.

Conclusie

Het is wetenschappelijk bewezen dat een mens 10 duizend stappen per dag moet zetten om gezond en fit te blijven. Dat is best veel als je de hele dag achter een beeldscherm doorbrengt.

Ben je van plan daar wat aan te gaan doen is een crosstrainer of natuurlijk een goede spinningfiets, roeitrainer of goede hometrainer een prima keuze. Crosstrainers voldoen aan veel eisen van sporters die in een relatief korte tijd een complete workout willen en daarbij een stevig aantal calorieën willen verbranden.

Heb je eenmaal besloten een crosstrainer aan te schaffen, kies dan voor goede kwaliteit. Maar let wel op, een dure machine hoeft niet altijd een betere te zijn. Een ding is wel zeker, een kwalitatief goede machine houdt beter én langer zijn waarde. Op die manier is je afschrijving niet al te hoog en kun je er later ook een ander blij mee maken. Veel plezier met trainen!

Share: