hometrainers vergelijken

Hometrainer TOP 5 van 2023 (met kooptips)

Veel mensen willen graag meer bewegen, gewicht kwijtraken of zich gewoonweg fitter voelen. Een hometrainer kan helpen om meer te bewegen of om 10 kilo af te vallen.

Wil jij de beste hometrainer kopen? Dan laat ik je in dit artikel precies zien waar je op moet letten wanneer je een hometrainer wilt kopen en geef ik je de 5 beste hometrainers voor thuis!

Inhoudsopgave:

 1. De 5 belangrijkste punten waar je op moet letten als je hometrainer wilt kopen
 2. De top 5 beste hometrainers van 2023
 3. Het verschil tussen de hometrainer, spinningfiets en fietstrainer
 4. Wat is een hometrainer ergometer?
 5. De 5 belangrijkste tips voor het trainen met een hometrainer
 6. Welke accessoires heb je nodig bij een hometrainer
 7. Conclusie
hometrainer kopen

De 5 belangrijkste punten waar je op moet letten bij de aanschaf

Wanneer je een goede hometrainer wilt kopen dan zijn er 5 punten waarop je moet letten: het vliegwiel, de gebruikte materialen, het gewicht en het rem- of weerstandsysteem. Deze 5 belangrijkste punten kunnen je helpen om de beste hometrainer te vinden.

Hometrainer vliegwiel 

Alle hometrainers hebben een vliegwiel. Let wel, dit is niet het standaard wiel dat ook in je gewone fiets zit. Het wiel is een stuk zwaarder. De massa van het vliegwiel bepaalt voor een groot deel de eigenschappen van een hometrainer, maar het gewicht vertelt niet het hele verhaal. Want de trap eigenschappen van de hometrainer fiets worden naast het gewicht ook bepaald door de kwaliteit van het rem- of weerstand systeem.

Hometrainer gewicht

Een ander punt waar je een goede hometrainer aan kunt herkennen is het totale gewicht van de machine. Dit geldt eigenlijk voor ieder fitnessapparaat: hoe zwaarder hoe beter. Hoe meer ijzer in de constructie is verwerkt, des te degelijker is over het algemeen de kwaliteit van het product. Maar ook zal een zwaardere hometrainer stabieler zijn in gebruik, zeker bij intensieve trainingen en bij zwaardere gebruikers.

Het zadel en stuur

beste hometrainer kopen

Comfortabel zitten op een hometrainer is een absolute voorwaarde om goed te kunnen trainen. Maar het is niet alleen comfort wat een rol speelt, een verkeerde houding op de fiets kan zorgen voor overbelasting en/of blessures. Let erop dat het zadel niet alleen in hoogte verstelbaar is, maar ook horizontaal. Hiermee kun je de afstand tot de trappers en de afstand tot het stuur op de juiste wijze instellen. Een verstelbaar stuur helpt verder om de meest passende en comfortabele positie te vinden.

Opbergen

hometrainer fiets

Vergis je niet in de omvang van een hometrainer. Het is een vrij groot apparaat dat behoorlijk wat ruimte in beslag kan nemen. Het is raadzaam van tevoren goed te kijken waar je het fitnesstoestel wilt gaan gebruiken. Let erop dat de trainer niet te groot is of dat hij als hij niet wordt gebruikt niet constant in de weg staat. Heb je geen vaste plek in huis kun je ervoor kiezen een model met transportwielen te nemen. Op deze manier kun je de trainer makkelijk verplaatsen en opbergen.

Kies de juiste hometrainer weerstand

De belangrijkste overweging bij de aanschaf van een goede hometrainer fiets is de keuze voor het type weerstand dat toegepast wordt. Dit is van grote invloed op de trap eigenschappen en trainingsmogelijkheden. Er bestaan diverse mogelijkheden, maar in grote lijnen zijn er twee verschillende weerstand systemen op de markt. Dat zijn de de magneetrem en de elektromagneet.

Magneetrem

Bij deze fietsen wordt de weerstand aangepast door de direct naast het vliegwiel geplaatste magneten verder weg of juist dichterbij het wiel te brengen. Magneetrem systemen kunnen motor- of handmatig gestuurd zijn. Bij een handmatig systeem breng je door middel van een manuele draaiknop de magneten dichter of verder bij het vliegwiel.

Bij motorgestuurde versies gebeurt dit door middel van een motor. Voordeel van de motor gestuurde versies is dat je gebruik kunt maken van vooraf ingestelde programma’s. Dat kan bij de handmatige versies niet.

Een van de nadelen van de magneetrem ten opzichte van de elektromagnetische trainers is dat door het bewegen van de magneten er meer sprake is van slijtage.

Electro magnetisch (inductie)

De meest kostbare, maar tevens ook meest geavanceerde hometrainers beschikken over een elektromagnetische weerstand. Deze weerstand wordt door een computer verhoogd of verlaagd door meer of juist minder stroom door de magneten te laten lopen.

Handig, want de magneten bewegen zelf niet, iets wat de levensduur van de fitness hometrainer ten goede komt. Daarnaast kun je met deze inductiesystemen ook vooraf geprogrammeerde intensiteit programma's volgen. Of interactieve programma’s waarbij de computer de weerstand automatisch aanpast bijvoorbeeld op basis van je hartslag.

Kenmerk van de elektromagnetische systemen is hun snelle reactietijd, traploze instelbaarheid en grote nauwkeurigheid. Modellen waarbij ook het wattage (vermogen wat je trapt) meetbaar is worden ook wel Ergometer genoemd.

Al met al zijn deze hometrainers technisch en functioneel het meest geavanceerd en daardoor geschikt voor sporters die het maximale uit hun training willen halen.

De top 5 beste hometrainers voor thuis van 2023!

Wil je de beste hometrainer kopen? Hieronder heb ik mijn top 5 beste hometrainers op een rij gezet. De belangrijkste eigenschappen van de hometrainers staan in de tabel zodat je ze makkelijk kunt vergelijken!

Op nummer 1 staat de Fitbike Ride 5. Dit model heeft een 3 delige crank een vliegwiel van 20 kg en heeft een hele goede prijs/kwaliteit verhouding!

Vliegwiel
gewicht

Gewicht

Belastbaar
gewicht 

Garantie

Crank

9 x winnaar Kieskeurig Best Reviewed Award!

Prijs: 0,00
beste hometrainer voor thuis

10 kg

39 kg

150 kg

2 jaar

3 delig

Winnaar Kieskeurig Best Reviewed Award!

Prijs: 249,00
hometrainer aanbieding

5 kg

25 kg

125 kg

2 jaar 

2 delig

Prijs: 499,00
Fitbike ride 6

10 kg

38 kg

150 kg

2 jaar 

3 delig

Prijs: 299,00
hometrainer consumentenbond

7 kg

30 kg

135 kg

2 jaar 

2 delig

Beste keus voor een topklasse hometrainer!

Prijs: 649,00
fitbike senator

10 kg

47 kg

180 kg

2 jaar

3 delig

Het verschil tussen de hometrainer, spinningfiets en fietstrainer

De hometrainer, de spinningfiets en de fietstrainer lijken in eerste instantie veel op elkaar. Maar er zijn enkele belangrijke verschillen, waardoor ze heel verschillend in gebruik zijn.

Het grootste verschil van de spinningfiets

De spinningfiets heeft een doortrapsysteem. Dit betekent dat de trappers direct aan het vliegwiel verbonden zijn. Als je op de spinningfiets traint zul je merken dat de trappers altijd blijven doordraaien, zolang het vliegwiel in beweging is. Dus ook als je niet trapt. Het kost wel even tijd om aan dit systeem te wennen, maar het helpt om de hoge snelheden te behalen die een groot voordeel zijn van trainen op de spinningfiets.

Het doortrapsysteem is wat de spinningfiets zo anders maakt dan de fitness hometrainer en de fietstrainer. Op de spinningfiets kun je werken aan je tijden en trainen om records te kunnen breken. Je kunt wielrenschoenen aan de trappers vastmaken. Het zware vliegwiel dat verbonden is met de trappers, zorgt ervoor dat je meegetrokken wordt in het hoge tempo. Dit geeft je de mogelijkheid net wat langer door te gaan en je grenzen te verleggen. De spinningfiets is dus echt geschikt voor fanatieke sporters en wielrenners.

Zowel de hometrainer als de fietstrainer zijn te gebruiken door beginners. We kunnen vrijwel allemaal fietsen en je hoeft niet veel kennis te hebben om erop te stappen. Het fietsen is gemakkelijk en veilig. Dit is zelfs het geval voor mensen met blessures en ouderen. Op de spinningfiets moet je echt leren omgaan met het doortrapsysteem. Als je wilt stoppen vanwege pijn of omdat je moe bent, kan dit niet zomaar. Dat maakt hem minder geschikt voor laatst genoemde doelgroep.

Hometrainer en fietstrainer

Op de hometrainer fiets werk je aan je conditie, maar ook aan afvallen of herstellen van een blessure. De weerstand is instelbaar, zodat je de training kunt afstemmen op je eigen niveau. Het tempo ligt zo hoog als je zelf wilt en je kunt stoppen wanneer je wilt.

De fietstrainer is vergelijkbaar met de hometrainer. Dit is een eenvoudig systeem waarop je je eigen fiets kunt vastzetten. Het achterwiel staat op een roller. Zodra je gaat fietsen draait het achterwiel over de roller. Je kunt ook de weerstand instellen bij deze roller, zodat je de training zwaarder kunt maken. Met de fietstrainer sport je dus gewoon op je eigen fiets, maar je kunt wel binnenshuis trainen. Het nadeel is wel dat er geen mogelijkheid is je gegevens in te zien, zoals afstand, tijden of verbruikte energie.

Past een spinningfiets beter bij je? Dan kun je hier kijken voor de de top 10 beste spinningfietsen.

fitnessapparaat

Wat is een ergometer hometrainer?

Tijdens het sporten verbruikt je lichaam energie. Het is handig als je weet hoeveel energie je verbruikt, als je je conditie wilt verbeteren of wilt afvallen. Een ergometer is een fitnessapparaat dat tijdens het sporten je verbruik kan meten. Het kan een hometrainer zijn, maar ook een crosstrainer, roeimachine of elk ander apparaat.

De ergometer meet het verbruik in wattage

De ergometer kan je verbruik meten. De energie wordt gemeten in wattage. Elke soort activiteit kan een verschillende hoeveelheid energie kosten: zo zul je meer energie verbruiken als je aan het kracht trainen bent, dan als je rustig wandelt.

Je kunt zelf niet zien hoeveel energie je aan het verbruiken bent. Als je een doel wilt bereiken met het sporten (zoals afvallen of je conditie verbeteren), dan is het heel nuttig als je hier inzicht in kunt krijgen. Met een ergometer kan dit. Op de display kun je precies zien hoeveel energie je verbruikt.

Een hometrainer ergometer geeft een betrouwbaar resultaat

Ergometers zijn geijkt. Dit betekent dat ze altijd een betrouwbaar resultaat weergeven. Normale fitnessapparaten geven vaak ook je verbruikte energie weer. Maar dat is maar een schatting. Ze gebruiken gemiddelde waardes, maar elk mens is verschillend en daardoor zijn de resultaten niet zo waardevol. Wil je echt inzicht in je energieverbruik, dan kun je beter een ergometer aanschaffen.

Voor je gaat sporten voer je je gegevens eenmalig in op de ergometer. Denk hierbij aan je leeftijd, lengte, geslacht geslacht en gewicht. Hiermee kan de ergometer op heel betrouwbare wijze je energieverbruik tijdens het sporten meten. Met de ergometer kun je je hartslag op het niveau krijgen dat je effectief kunt trainen. Niet te licht, zodat je je conditie niet verbetert of niet afvalt. Maar ook niet te zwaar, want als je te zwaar traint ben je te snel moe en moet je stoppen. Met de ergometer heb je het apparaat in handen om je training optimaal te kunnen doen en je doelen te bereiken.

De 5 belangrijkste tips voor het trainen met een hometrainer

De beste hometrainers hebben vandaag de dag veel functies om je training uitdagender, effectiever en leuker te maken. Deze functies kunnen je ook helpen met afvallen.

1. Gebruik meerdere trainingsprogramma's

Een ruim aantal vooraf geprogrammeerde trainingsprogramma's maken trainingen uitdagender en leuker. Hoe meer programma's, hoe meer keuze, hoe meer afwisseling. Deze afwisseling is ook beter voor je conditie dan iedere keer hetzelfde programma af te draaien. Bij een ergometer kun je daarnaast ook op output (vermogen uitgedrukt in watts) trainen. En wanneer er ook hartslagmeting op de hometrainer zit kun je ook een cardio gestuurd programma volgen. Hierbij wordt de weerstand zo aangepast dat je altijd in de juiste hartslagzone blijft.


fitnesstoestel

2 Train op basis van je hartslag

Het meten van de hartslag tijdens de training is al lang geen luxe of gimmick meer. Het is een geweldig hulpmiddel om effectief te trainen en vind je veel fitnessapparaten. Door je hartslag in bepaalde hartslagzones te houden kun je je heel specifiek richten op het verbranden van vet of juist het verbeteren van je conditie.

Handig is dat veel hometrainer bikes beschikken over sensoren in de handvatten die de hartslag meten. Soms is het ook mogelijk om via draadloze verbinding een borstband met de trainer te verbinden. Voordeel hiervan is dat je hartslag ook gemeten wordt als je de handvatten niet vast hebt.

3 Wat is mijn ideale hartslag?

De ideale hartslag om maximaal vet te verbranden zit gemiddeld genomen tussen de 60% en 70% van je maximale hartslag. Om dit uit te rekenen kun je gebruik maken van de volgende formule. Neem het getal 220 en trek je leeftijd daarvan af. Ben je 35 jaar, is het dus als volgt: 220 - 35 = 185. Je ideale hartslag voor cardio activiteiten zit in dit geval dus tussen de (0,60 x 185 =) 111 en (0,70 x 185)  = 129 hartslagen per minuut. Heb je geen zin om dit uit te rekenen, kun je natuurlijk altijd voor een hartslag gestuurd programma kiezen dat alle berekeningen voor je doet. Hartslag gestuurde programma's vind je op veel fitnesstoestellen.

3 Varieer in je training

Een paar keer per week een uurtje fietsen met hoge weerstand waarvan je direct buiten adem raakt, lijkt beter dan het is. Het werkt misschien voor korte tijd, maar lang duurt dat niet. Na een tijdje stopt het afvallen. Om vet te verbranden is het nodig om langere tijd actief te zijn, zonder je maximum te vaak of te snel te bereiken. Daarbij went je lichaam na verloop van tijd aan een training of type inspanning waardoor het effect afneemt. Wissel dus regelmatig van trainingsprogramma.

4 Gebruik verschillende trainingsprogramma's en weerstandsniveaus

Het is niet eenvoudig om zelf een trainingsprogramma in elkaar te zetten. Daarnaast kost het ook nogal wat tijd en heb je behoorlijk wat kennis van zaken nodig. Kies daarom een hometrainer voor thuis die beschikt over diverse voorgeprogrammeerde trainingsprogramma's. Zo kies je met een druk op de knop voor een programma dat je uitdaagt. Op het moment dat je merkt dat een programma te makkelijk wordt kies dan een stapje hoger, langer of verhoog de weerstand.

5 Maak gebruik van intervaltraining

Intervaltraining betekent dat je gedurende een wat langere training een paar keer voor kortere periode de intensiteit verhoogt. Je moet dan denken aan bijvoorbeeld 5 minuten op normaal niveau en 1 minuut volle bak. Op deze wijze levert je lichaam bij elke versnelling een extra inspanning waardoor je meer verbrand. Intervaltrainingen zijn ideaal om in korte tijd veel energie te verbranden en een goede conditie op te bouwen.

Welke accessoires heb je nodig bij een hometrainer?

Er zijn een aantal accessoires die handig zijn bij een goede hometrainer:

 • Een hartslagmeter is feitelijk onmisbaar om effectief te trainen. Je kunt ze krijgen in combinatie met je hometrainer of ze los aanschaffen icm met bijvoorbeeld een sporthorloge.
 • Ook een activity tracker beschikt vaak over een hartslagmeter maar heeft nog veel meer functies die je training en levensstijl positief kunnen beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld hier kijken: beste activity tracker met hartslagmeter.
 • Een fles houder om je bidon te plaatsen. Heel simpel, trainen betekent dat je vocht gaat verliezen en dat moet je aanvullen. Met een fles houder grijp je nooit mis.
 • Antislip pedalen. Hierop kun je meer en makkelijker kracht kwijt zonder te slippen.
 • Een trainermat. Dit is een onmisbare accessoire voor alle fitnessapparaten. Het zorgt voor een stabiele, niet gladde, ondergrond. Daarnaast voorkomt het krassen op de vloer en vangt het transpiratievocht op.

Conclusie

Dat er veel fitness hometrainers onder de Nederlandse daken staan heeft een reden. Ze zijn betaalbaar, eenvoudig in gebruik en uiterst efficiënt als het gaat om training. Een work-out op een hometrainer of goede crosstrainer is niet alleen goed voor je fitness, het helpt zeker ook bij het afvallen. Speelt het kwijtraken van gewicht de hoofdrol is het verstandig om te kiezen voor een hometrainer die beschikt over meerdere trainingsprogramma's en weerstandsniveaus. Dat geeft aanzienlijk meer mogelijkheden om te variëren en je training niet alleen leuk, maar ook uitdagend te houden. Hopelijk heb ik je kunnen helpen om de beste hometrainers te vergelijken! Veel succes met trainen!

Share: