roeitrainer kopen

Roeitrainer TOP 10 van 2023!

Wil jij een roeitrainer kopen? De roeitrainer heeft veel voordelen als je thuis wilt sporten. Het is een gemakkelijk apparaat om in gebruik te nemen en je traint er je hele lichaam mee. Het is een goed apparaat om je stofwisseling te versnellen of om gewoon lekker te bewegen.

Als je een roeitrainer wilt kopen dan laat ik je precies zien waar je op moet letten. Verder vind je hier nog wat de voordelen zijn van een roeitrainer en de beste tips om goed te kunnen roeien.

roeitrainer-voordelen
roeitrainer kopen

Waar moet je op letten als je een roeitrainer koopt?

Een roeimachine is een fitnessapparaat, dat de ervaring van roeien op het water probeert te simuleren. Je zit op een stoeltje dat bevestigd is op een rail, waarover het stoeltje heen en weer kan bewegen. Je voeten plaats je op pedalen aan de voorkant, daar kun je je afzetten. Je handen houden een handvat vast, dat je tijdens het roeien naar je toe trekt. Je kunt de weerstand, dus hoe zwaar het roeien is, zelf instellen.

Ga je een roeitrainer kopen. Dan zijn er een aantal punten waarmee je rekening kunt houden. Dit heeft te maken met je eigen voorkeuren en hoe groot je bent.

Lichaamslengte en gewicht

Je lengte is belangrijk om in overweging te nemen, omdat niet alle fitnesstoestellen groot genoeg zijn om je benen te kunnen strekken. Als je je benen niet kunt strekken, kan de training niet effectief zijn. Kijk dus bij de specificaties of het apparaat geschikt is voor jouw lengte. De afstand tussen de pedalen en de uiterste stand van het zitje, moet minstens net zo lang zijn als jouw beenlengte. Ook je gewicht is van belang. Let erop dat de roeitrainer je gewicht kan hebben.

Stabiliteit

Er zijn roeitrainers met een enkele rail en een dubbele rail. Het stoeltje beweegt zich van voor naar achteren. Als je niet zo’n goed evenwicht hebt, kan een enkele rail niet zo prettig zijn, omdat je gaat wiebelen. Een dubbele rail is stabieler en geeft dus meer comfort.

Type weerstand

De soort weerstand beïnvloedt de roei-ervaring. Afhankelijk van wat je doel is met het roeien en je voorkeuren, kies je voor een bepaalde soort weerstand op de roeimachine.

Luchtweerstand geeft een heel realistische manier van roeien. Als je graag roeit en wilt werken aan je roeitechniek, kies je voor luchtweerstand. Hoe harder jij op de roeimachine werkt, hoe meer weerstand dit veroorzaakt. Dit voelt heel natuurlijk aan. De roeitrainer zal hierbij geluid maken, en dit geluid kun je gebruiken om te horen of je op de juiste manier roeit.

Waterweerstand geeft dezelfde natuurlijke roei-ervaring, maar produceert niet het geluid. De roeimachine is uitgerust met een watertank en ook hier zorgt de hoeveelheid kracht die je gebruikt voor een zelfde weerstand. Hoe harder je aan de handel trekt, hoe meer weerstand en hoe zwaarder je training. Roeimachines met waterweerstand zijn over het algemeen wel duurder.

Magneetweerstand zorgt voor het gemakkelijk kunnen aanpassen van de zwaarte van de training. De roeimachine is uitgerust met magneten die dichter of verder van het vliegwiel staan. Hiermee bepaal je dus zelf de weerstand. Dit in tegenstelling tot de lucht- en waterweerstand, die afhankelijk is van je eigen inzet.

Elastische weerstand is de goedkoopste vorm van weerstand. Deze weerstand vind je op de goedkopere fitnesstoestellen. Deze roeitrainers produceren erg weinig geluid, maar leveren geen erg realistische ervaring van het roeien. Je kunt wel zelf het weerstandsniveau instellen.

Trainingsopties

Roeitrainers hebben verschillende mogelijkheden om meer uit je training te kunnen halen. Bekijk dus of de roeitrainer die je op het oog hebt, beschikt over een trainingscomputer, hartslagmeter of een ergometer. Een trainingscomputer kan je training afwisselender maken door je bepaalde trainingsprogramma’s aan te bieden. Dit zijn programma’s die je helpen je conditie te verbeteren of af te vallen. Met een hartslagmeter kun je trainen op hartslagzone. Dit helpt om de training goed af te stellen op jouw conditie en mogelijkheden. Hetzelfde geldt voor een fitnessapparaat met ergometer.

De beste roeitrainers van 2023

Gewicht

Max belastbaar gewicht

Garantie

Max lichaams lengte

Weerstand

3 x winnaar Kieskeurig Best Reviewed Award!

Prijs: 399,00
goede roeimachine

31 kg

120 kg

2 jaar

192 cm

Magnetisch

Prijs: 749,00
senz sports r5000

40 kg

150 kg

2 jaar

200 cm

Lucht

De beste goedkope roeitrainers van 2023

Op de eerste plaats staat de Focus Fitness Row 2. Een goede keus voor de beginnende roeier. Deze roeitrainer bied een magnetische weerstand tegen een zeer scherpe prijs met een maximale lichaamslengte van 190 cm. En met een gewicht van 31 kg is deze roeitrainer ook redelijk stabiel. Een top roeitrainer voor die prijs!

Gewicht

Max belastbaar gewicht

Garantie

Max lichaams lengte

Weerstand

Prijs: 274,00
focus fitness row 2

31 kg

120 kg

2 jaar

190 cm

Magnetisch

De beste professionele roeitrainers van 2023

Op de 1e plaats staat de Waterrower A1 Home. Dit is het instapmodel van de waterrowers en geeft de beste roeibeleving door de waterweerstand. Als jij op zoek bent naar een professionele roeitrainer met een geweldige roeibeleving dan is de Waterrower A1 Home voor jou!

Gewicht

Max belastbaar gewicht

Garantie

Max lichaams lengte

Weerstand

Prijs: 0,00
professionele roeitrainer

28 kg

136 kg

3 jaar

200 cm

Water

Prijs: 0,00
roeiapparaat

31 kg

318 kg

2 jaar

200 cm

Water

Prijs: 749,00
senz fitness R5000

26 kg

120 kg

2 jaar

200 cm

Magnetisch

De voordelen van trainen met een roeitrainer

Trainen op de roeitrainer heeft veel voordelen:

De roeitrainer is geschikt voor iedereen.

De roeitrainer is een fitnessapparaat wat gemakkelijk te gebruiken is door zowel jongeren als ouderen. Wel is het goed om te zorgen dat je de roeitechniek goed leert, maar dit kan door filmpjes op internet te bekijken en de tips aan het eind van dit artikel goed door te nemen.

Weinig risico op blessures

De roeitrainer geeft weinig risico op blessures en je kunt er een low impact training op doen. Dit betekent dat de beweging op de roeimachine geen schokken of stoten op je gewrichten veroorzaakt. Sporten als fitness en hardlopen zorgen voor klappen op je enkels en knieën. De bewegingen op de roeitrainer zijn vloeiend en soepel. Dus zelfs met blessures of zwakke gewrichten kun je aan de slag op een roeitrainer. Roeien is goed voor het verbeteren van je conditie en het helpt je flexibiliteit en je balans.

Makkelijk afvallen met een roeitrainer

Ook om af te vallen kun je gaan roeien. Als je rustig, maar wat langere tijd roeit, verbrand je niet veel calorieën, maar wel vet. Ga je stevig en krachtig roeien, dan verbrandt je veel calorieën. Door een hartslagmeter te gebruiken kun je hier meer inzicht in krijgen. Om in een redelijk tempo af te vallen, wordt aangeraden minimaal 30 minuten achter elkaar te roeien. Met een roeitrainer bouw je ook aan de spieren in je hele lichaam. Dit maakt een roeitrainer veel beter dan bijvoorbeeld een spinningfiets of een crosstrainer voor thuis.

Tips om alles uit je roeitraining te halen

Roeien op een roeitrainer is niet moeilijk. Maar let er wel op dat je de goede roeitechniek gebruikt.

Roeitechniek van de roeimachine

Om een goede roeitraining te krijgen, zul je moeten focussen om de juiste roeitechniek onder de knie te krijgen. Doe je dit niet, dan zullen je spieren niet effectief werken, loop je het risico op blessures en/of train je niet de spieren die je wilt. Een roeihaal (één beweging heen en terug) bestaat uit 4 fases. Dit zijn de catch, de drive, de finish en de recovery. Elke fase is er een andere spiergroep aan het werk.

De fases van een roeihaal uitgelegd

Tijdens de catch zit je op de roeitrainer stoel, buig je je knieën en staan je voeten op de pedalen. Strek je armen uit naar voren en scharnier vanuit je heupen licht naar voren. Je helt 30 graden naar voren, maar je houdt je rug recht. Je onderbenen staan recht boven de enkels.

De volgende fase is de drive. Je gaat nu je benen strekken en duwt het stoeltje naar achteren. Je armen houd je gestrekt, de handel trek je gewoon mee, zonder er met je armen extra aan te trekken. Let op dat je door naar achteren beweegt, maar niet zover dat je je benen overstrekt.

Aan het einde van de beweging naar achteren, doe je de finish. Je beweegt je bovenlichaam vanuit je heupen een stukje naar achteren, tot je 30 graden achterover op de roeitrainer helt. Je armen houd je nog steeds gestrekt, maar zodra je bovenlichaam in positie is, trek je het handvat naar je toe. Beweeg het richting je borst, tot het vlak onder je borstbeen uitkomt. Houd je schouders naar achteren, je ellebogen komen tot voorbij je lichaam.

De recovery is de fase waarin je je armen weer strekt, je lichaam beweegt vanuit de heupen weer naar voren (30 graden) en dan buigen de knieën, om het stoeltje weer naar voren te bewegen. Zo beweeg je weer terug naar de catch positie.

Om het te onthouden gaat een roeibeweging als volgt: vanuit de startpositie gaan eerst de benen op de roeimachine aan het werk, dan het bovenlichaam en daarna de armen. Terug strek je eerst de armen, dan het bovenlichaam naar voren en daarna de benen buigen.

Als je je bovenlichaam gebruikt om te trekken, kun je rugblessures krijgen. Je belast je onderrug teveel en je rug vangt de klappen op. Zorg dat je rug dus goed recht blijft.

De haalsnelheid

Het aantal halen dat je per minuut op een roeitrainer roeit is de haalsnelheid, ook wel spm genoemd (strokes per minute). In het begin is een haalsnelheid van 22 per minuut een goed gemiddelde. Probeer dit langzaam iets te verhogen met 2 of 3 halen per minuut. Roeien is behoorlijk intensief. Bouw je roeisessies rustig op.

Harder roeien

Hoe kun je gemakkelijk je snelheid gaan verhogen? Je hebt verschillende manieren om je krachtsinspanning te verhogen op de roeimachine. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Versnellen: Doe 10 tot 15 halen, waarbij je de intensiteit rustig opvoert van laag naar hoog.
  • Afwisselen: 20 seconden hard roeien, daarna 1 ½ minuut rustiger.
  • Pickups: roei de eerste 20 halen van 500 meter met een hoge intensiteit. Roei de rest rustiger.
  • Power strokes: 10 krachtige halen, dan 10 rustiger halen. Probeer elke volgende minuut meer halen te maken dan daarvoor. Bijvoorbeeld 24 roeibewegingen, dan 26, dan 28 per minuut.

Roeitrainers zijn geweldige fitnessapparaten, waarmee je goed aan je gezondheid kunt werken. Ze zijn voor vrijwel iedereen geschikt. Het enige nadeel dat je zou kunnen bedenken, is dat roeien een eenzijdige beweging is, die misschien op den duur wat saai kan worden. Maar dit geldt natuurlijk voor bijna elk fitness apparaat, of het nu om een crosstrainer, hometrainer of loopband gaat. Houd je eigen training afwisselend door een trainingscomputer te gebruiken en omdat je thuis sport, zet je er een lekker muziekje bij aan. Er is niets meer dat je tegenhoudt om je lijf fit en gezond te krijgen. Met een roeimachine kan het!

Share: