spinningfietsen

Spinningfiets TOP 10 van 2023!

Als je thuis wilt gaan sporten, is de spinningfiets een ideaal apparaat. Hij helpt je met conditie opbouwen, sterke spieren kweken en je kunt er mee afvallen. Een top apparaat wanneer je een strak lichaam wilt.

Maar hoe vind je de beste spinningfiets?

Wil je een spinfiets kopen? Waar kun je dan op letten? En wat zijn de beste spinningfietsen van dit moment? Ik laat het je zien in dit artikel!

Inhoudsopgave:

 1. Waar moet je op letten als je een spinningfiets gaat kopen
 2. De top 10 beste spinningfietsen van 2023
 3. De beste goedkope spinningfiets
 4. De beste professionele spinningfietsen
spinbike kopen

Waar moet je op letten als je een spinningfiets gaat kopen

Een spinningfiets kopen is een hele investering. Neem daarom de tijd om je verdiepen in de verschillende eigenschappen van een spinningfiets. Je moet voor jezelf de afweging maken of je de functies graag op je fiets wilt en of je de eventuele meerprijs er voorover hebt.

Het gewicht van het vliegwiel

Het gewicht van het vliegwiel bepaalt hoe het spinnen aanvoelt. Het vliegwiel wordt aangedreven doordat je aan het trappen bent. Hoe zwaarder dit vliegwiel is, hoe hoger de weerstand is die je in kunt stellen. Het zorgt er ook voor dat het trappen vloeiend gaat. Vliegwielen wegen over het algemeen 15 kilo of meer. Een zwaar vliegwiel geeft ook stabiliteit aan de spinningfiets. Omdat je flink veel trapt, zorgt het extra gewicht ervoor dat de fiets niet gaat hobbelen.

Trainingscomputer en/of display

Je kunt meer uit je training halen door een trainingscomputer te gebruiken. De meeste spinningfietsen beschikken hier niet over, maar hebben meestal wel een display. Hierop kun je je snelheid, afstand en bijvoorbeeld verbruikte calorieën aflezen. Een trainingscomputer helpt bij het samenstellen van een trainingsprogramma, zodat je echt aan de slag kunt om je sportdoelen te behalen. Je werkt om je tijden te verbeteren of past de training aan je hartslag aan.

Ketting aandrijving of V-belt

De aandrijving van een spinfiets gebeurt met een ketting of een V-belt. De kettingaandrijving vergt meer onderhoud, je moet hem regelmatig oliën, en hij maakt ook meer geluid. Het is wel de goedkopere oplossing. De V-belt is onderhoudsvrij en veel stiller. Een spinningfiets met V-belt is echter duurder in aanschaf, maar om thuis te trainen is een geluidloze spinningfiets natuurlijk wel prettig. Qua sportmogelijkheden leveren ze dezelfde prestaties.

Stabiliteit

Bij het aanschaffen van een spinningfiets is stabiliteit ook een belangrijk punt. Let goed op dat de fiets er robuust uitziet en stevige poten heeft. Het beste gaat dit natuurlijk door de fiets even uit te proberen en te voelen hoe deze aanvoelt. De fiets moet niet gaan schokken als je aan het spinnen bent. Dit voelt oncomfortabel, kan onveilige situaties opleveren en je hebt ook kans dat de fiets je vloer beschadigt.

Pedalen

spinfiets

Bij het spinnen gebruik je de pedalen om je fiets in beweging te zetten en te houden. Je kunt kiezen voor verschillende pedalen. Als je nog niet veel ervaring hebt met spinnen, kun je toeclips gebruiken. Aan de pedalen zitten riempjes bevestigd, waar je je schoenen in schuift. Zo voorkom je dat je schoenen van de pedalen glijden.

Heb je meer ervaring, dan kun je de zogenaamde klikpedalen gebruiken. Je draagt dan speciale fietsschoenen, waar een plaatje onder zit. Dat plaatje klik je vast in het pedaal. Dit helpt bij de directe overdracht van energie op het pedaal. De schoen komt eenvoudig los van het pedaal door de voet kort te draaien. Sommige spinbikes hebben pedalen die zowel met gewone schoenen als fietsschoenen zijn te gebruiken. Kijk in de omschrijving van de spinningfiets wat daar bij vermeld staat.

Instelbaarheid zadel en stuur

spinningbike

Als je traint op een spinningfiets moet je in verschillende houdingen kunnen zitten. Er zijn momenten in de training waarop je gewoon zit en soms staat op de trappers. Als het stuur of het zadel dan niet op een voor jou passende afstand of hoogte staan, zul je niet prettig sporten. Je loopt zelfs het risico op blessures. Als het zadel te hoog staat, kun je de trappers niet omhoog trekken, dan overstrek je je hamstrings. Als het zadel te laag staat, belast je je knieën en je bovenbeenspieren te zwaar.

Bij het uitkiezen van de spinningfiets is het dus belangrijk te letten op de verstelbaarheid van het zadel en het stuur. Bij goede fietsen kun je het stuur omhoog, omlaag en zelfs naar voren afstellen. Dit kan ook bij het zadel. Zo zul je gemakkelijker de juiste houding kunnen vinden op de fiets en veilig kunnen sporten.

De top 10 beste spinningfietsen van 2023!

Benieuwd naar de top 10 beste spinningfietsen van 2020? Eerst geef ik je de beste spinbikes voor normaal gebruik, daarna de beste professionele spinningfietsen en als laatste de goedkope spinningfietsen.

Op nummer 1 staat de FitBike Race Magnetic Home. De Fitbike Race Magnetic Home is een goede spinbike tegen een scherpe prijs. Met een gewicht van 50kg en een vliegwiel van 20 kg staat deze spinbike als een huis. De Race Magnetic Home heeft voor deze prijs zelfs een magnetische weerstandssysteem.

De Fitbike Race Magnetic Home heeft ook al meerdere keren de Kieskeurig Best Reviewed Award ontvangen! Daarom is deze fiets mijn keuze voor een spinningfiets in deze prijsklasse!

Gewicht

Vliegwiel gewicht

Afmeting (lxbxh)

Belastbaar gewicht

Aandrijving

3 x winnaar Kieskeurig Best Reviewed Award!

Prijs: 549,00
spinningfiets kopen

50 kg

20 kg

122 x 54 x 124 cm

125 kg

V-Belt

Prijs: 474,00
beste spinbike

44 kg

20 kg

112 x 52 x 132 cm

115 kg

V-Belt

Prijs: 399,00
spinningfietsen vergelijken

49 kg

22 kg

128 x 51 x 119 cm

135 kg

V-Belt

De beste professionele spinningfietsen van 2023

Ben jij een fanatieke fietser? Dan passen deze professionele spinningfietsen misschien beter bij je. Deze spinbikes geven net wat meer voor de fanatieke fietser.

Op nummer 1 staat de FitBike Race Magnetic Pro. Dit is een geweldige fiets van zeer hoge kwaliteit voor de fanatieke fietser. Met industriële kogellagers, een gewicht van 61 kg en een vliegwiel van 22 kg is dit mijn keus voor de fanatieke fietser! Niet voor niets heeft deze spinfiets al meerdere keren de Kieskeurig Best Reviewed Award ontvangen!

Gewicht

Vliegwiel gewicht

Afmeting (lxbxh)

Belastbaar gewicht

Aandrijving

3 x winnaar Kieskeurig Best Reviewed Award!

Prijs: 649,00
professionele spinningfiets

61 kg

22 kg

125 x 62 x 132 cm

150 kg

V-Belt

Beste spinningfiets voor interactieve training!

Prijs: 699,00
senz sports s5000

59 kg

18 kg

115 x 58 x 110 cm

130 kg

V-Belt

De beste goedkope spinningfietsen van 2023

Wil jij liever een goedkope spinningfiets? Dan heb ik hieronder de 2 beste goedkope spinningfietsen voor je!

Op nummer 1 van de goedkope spinfietsen staat de Fitbike race 3. Met een vliegwiel van 18 kg en een gewicht van 40 kg is dit voor deze prijs een prima spinningfiets!

Gewicht

Vliegwiel gewicht

Afmeting (lxbxh)

Belastbaar gewicht

Aandrijving

Prijs: 299,00
Fitbike race

40 kg

18 kg

124 x 51 122 cm

120 kg

Ketting

Prijs: 399,00
spinningfietsen vergelijken

49 kg

22 kg

128 x 51 x 119 cm

135 kg

V-Belt

Fitbike Race Magnetic Home

De Fitbike Race Magnetic Home geeft je alle mogelijkheden om thuis te trainen.  Dit is vooral het geval als je graag intensief bezig bent met je sport. Het frame is zeer sterk en stabiel en kan daardoor intensief worden belast. Het vliegwiel heeft een gewicht van 20 kilo, wat zorgt voor een natuurlijke fietservaring en het vergroot ook de stabiliteit.

De weerstand is magnetisch, wat voor een spinningbike bijzonder is. Meestal zie je op deze fietsen viltblokjes. Magnetische weerstand heeft als voordeel dat het stil is en onderhoudsvrij. Magneten slijten niet, in tegenstelling tot viltblokjes. Ook kun je de weerstand heel nauwkeurig instellen, wat een pluspunt is.

Aan alles kun je zien dat de Fitbike Race een uitstekend apparaat is. Hij is zorgvuldig afgewerkt en heeft een mooi en opvallend design. De fiets is zeer nauwkeurig in te stellen op je eigen afmetingen: je kunt het zadel in 6 hoogtes verstellen, zowel horizontaal als verticaal. Ook het stuur kun je instellen in 4 verschillende posities. Het instellen kan tot op de millimeter nauwkeurig.

Fitbike Race Magnetic Home

Pluspunten:

 • Trainingscomputer
 • Magnetische weerstand
 • Stil in gebruik
 • Staat stabiel
 • Geschikt voor intensief gebruik
 • Nauwkeurig in te stellen op afmetingen gebruiker
 • Goede prijs-kwaliteit verhouding
 • Geschikt voor SPD pedalen

Minpunten:

 • Geen hartslagmeter
 • Door hoge gewicht van 50 kg kan het zelf in elkaar zetten moeilijk zijn

Waarom de Fitbike Race Magnetic Home kopen?

Deze spinningfiets is zeer betaalbaar voor de kwaliteit die je krijgt. Hij is stil in gebruik, veilig en duurzaam. Hij kan zwaar belast worden, waardoor hij geschikt is voor zowel beginners als gevorderden. De magnetische weerstand geeft een natuurgetrouwe fietservaring. Het is een degelijke spinningbike waar je zeker comfortabel op zult sporten.

Awards

De Fitbike Race Magnetic Home is in 2017 verkozen tot best gewaardeerde spinningfiets van Nederland.

Fitbike Race Magnetic Basic

Deze spinningbike heeft een sportief en stoer uiterlijk. Het frame is sterk en duurzaam. Omdat het maar uit enkele onderdelen bestaat is het erg stabiel en zal het ook niet snel slijten. Waar veel spinningfietsen een ketting hebben, beschikt de Fitbike Race Magnetic Basic over een industriële V-belt. Hierdoor is hij erg stil, wat het trainen een stuk comfortabeler maakt, zeker in combinatie met het geruisloze magnetische weerstandssysteem.

Deze spinningfiets is vooral voor de beginnende fietser heel geschikt. De bike is eenvoudig om te monteren en je kunt hem helemaal afstellen op je eigen afmetingen. Zowel het zadel als het stuur zijn verstelbaar, tot op de centimeter nauwkeurig. Er zitten transportwieltjes onder, zodat je hem makkelijk kunt neerzetten waar je wilt.

Je kunt tijdens het trainen gebruik maken van de trainingscomputer. Deze laat je je snelheid zien, de trainingstijd, het aantal rotaties per minuut, de afstand en het aantal verbruikte calorieën. Zo kun je nauwkeurig je vorderingen bijhouden. De Fitbike Race Magnetic Basic is een duurzame spinningfiets, voorzien van een industriële V-belt en een vliegwiel van 20 kilo.

Fitbike Race Magnetic Basic

Pluspunten:

 • Duurzaam en stevig frame
 • Trainingscomputer
 • Industriële V-belt
 • Magnetische weerstand
 • Zeer stil
 • Nauwkeurig af te stellen op afmetingen gebruiker
 • Goede prijs-kwaliteit verhouding
 • Geschikt voor SPD pedalen

Minputen:

 • Geen hartslagmeting
 • Geen standaard SPD pedalen

Waarom de Fitbike Race Magnetic Basic kopen?

Wil je een goede, allround spinningbike, dan is dit een goede keuze. Hij heeft een goede prijs-kwaliteit verhouding en is daardoor ook aantrekkelijk voor beginners. Doordat het zadel en stuur nauwkeurig zijn in te stellen, kun je er altijd goed op zitten, wat het risico op blessures verkleint. Omdat het een duurzaam apparaat is, zul je er jaren plezier van hebben.

Fitbike Race 8

Met deze spinningfiets kun je dagelijks een intensieve training thuis hebben. Het frame is zeer duurzaam, samengesteld uit ronde, in plaats van vierkante buizen. Bij het ontwerpen van de Fitbike race 8 heeft men inspiratie opgedaan in de professionele wielerindustrie.

Dat kun je merken aan het frame, het crankstel en het industriële lagerwerk. Dit kan zelfs de meest intensieve trainingen weerstaan. Op het frame en laswerk krijg je zelfs levenslange garantie.

Als je gaat sporten is een correcte houding belangrijk. De Fitbike Race 8 is op ergonomie getest en is zo ontworpen dat je altijd comfortabel zit, hoe je ook gebouwd bent. Het stuur beschikt over soft grip foam, wat zorgt voor een stevige grip. Je kunt het zadel horizontaal en verticaal afstellen en het stuur verticaal. De fiets heeft ook stelpootjes, zodat je hem op elke vloer waterpas kunt neerzetten.

De aandrijving van de Fitbike Race 8 is door middel van een Hutchinson Poly V-belt. Daardoor kun je in alle rust trainen en heb je geen last van bijgeluiden. Daarentegen is de weerstand niet magnetisch, maar met vilt remblokjes. De weerstand is wel nauwkeurig in te stellen, zodat je altijd op het niveau kunt trainen dat je wilt. De Race 8 is geschikt voor beginners en gevorderden.

Fitbike Race 8

Pluspunten:

 • Beschikt over hartslagmeter
 • Industriële V-belt
 • Zwaar vliegwiel
 • Trainingscomputer met basic opties
 • Nauwkeurig in te stellen op gebruiker
 • Duurzaam
 • Ergonomisch ontwerp
 • SPD pedalen mogelijk

Minpunten:

 • SPD pedalen niet standaard
 • Hartslagmeter zit in het stuur, dit kan in de weg zitten met het plaatsen van je handen of als je handschoenen draagt
 • Weerstandsniveau is niet zichtbaar op een display

Waarom de Fitbike Race 8 kopen?

Of je nu beginner bent of gevorderde, met de Fitbike Race 8 kies je voor een fiets die duurzaam is en ontworpen is om met plezier op te kunnen sporten. Het frame kan intensieve trainingen weerstaan, dus ook als je graag alles geeft is de Fitbike Race 8 de ideale spinningfiets voor jou. Doordat er een hartslagmeter op zit, kun je op hartslag trainen.

Fitbike Race Magnetic Pro

Deze opvallende spinningbike heeft een stoer, opvallend design. Hij is geschikt voor thuisgebruik, maar is zeker ook voor professionals geschikt. De fiets kan ingezet woorden in bedrijven (bedrijfsfitness), bij spinninglessen of personal training. Hij kan intensief belast worden en heeft een maximaal gebruiksgewicht van 150 kg.

De Fitbike Race Magnetic Pro heeft een vliegwiel van maar liefst 22 kilo. Het frame is robuust en de fiets is zeer sterk en stabiel. De fiets is goed in te stellen op elke gebruiker. Het zadel kan in 9 hoogtes versteld worden en dat gebeurt door middel van een pop-in systeem. Dit voorkomt tevens dat het zadel nooit omlaag zal zakken, hoe intensief je ook traint. Zowel het zadel als het stuur kan horizontaal en verticaal versteld worden.

De spinningbike is voorzien van magnetische weerstand, die je met de hand kunt instellen. Hierdoor is deze nauwkeurig in te stellen. De knop zit op het frame, waardoor je er makkelijk bij kunt. Door de industriële V-belt kun je trainen zonder enige geluidsoverlast. Het trappen gaat soepel en je kunt het meeste uit je training halen door de SPD pedalen.

Fitbike Race Magnetic Pro

Pluspunten:

 • Geschikt voor professionals en fanatieke thuistrainers
 • Magnetisch weerstandssysteem
 • Stabiel en robuust
 • Levenslange garantie op frame en laswerk
 • Standaard SPD pedalen en pedalen met toe clips
 • Zwaar vliegwiel van 22 kilo
 • Goede prijs-kwaliteit verhouding

Minpunten:

 • Handmatig instellen van de weerstand
 • Standaard wordt geen trainingscomputer meegeleverd
 • Niet mogelijk om op wattage te trainen
 • Zwaar als je hem zelf in elkaar wilt zetten

Waarom de Fitbike Race Magnetic Pro kopen?

Als je serieus wilt trainen is het van belang dat je goed materiaal hebt. Met de Fitbike Race Magnetic Pro weet je zeker dat je kiest voor kwaliteit. De fiets is stil, duurzaam en comfortabel. Hij is wel duurder dan fietsen voor thuisgebruik, maar daarvoor krijg je ook een spinningbike, waarmee je een training op professioneel niveau kunt doen.

Awards

De fiets is vanwege zijn pluspunten al 8 keer verkozen tot meest gewaardeerde spinningfiets van Nederland.

Fitbike Race 3

Dit is een goede spinningfiets voor beginners. Met zijn 18 kilo zware vliegwiel  kan deze bike voor een stevige training zorgen. Hij is makkelijk in gebruik. De weerstand is handmatig in te stellen en werkt door middel van viltblokjes. De Fitbike Race 3 is erg stabiel en kan tot 120 kilo belast worden.

De trainingscomputer helpt je om meer inzicht in je sportprestaties te krijgen. Je kunt er de tijd, afstand, snelheid en je calorieverbruik op zien. Het zadel en stuur zijn in hoogte verstelbaar en het zadel kan ook horizontaal ingesteld worden. Op de pedalen zitten toeclips, maar er zijn ook SPD pedalen op te zetten.

Fitbike Race 3

Pluspunten:

 • Goede prijs-kwaliteit verhouding
 • Beschikt over een basic trainingscomputer
 • Zwaar vliegwiel van 18 kilo
 • Racezadel en racestuur voor betere prestaties

Minpunten:

 • Geen magneetrem, dus niet stil
 • Weerstand moet handmatig ingesteld worden
 • Stuur is niet horizontaal instelbaar

Waarom de Fitbike Race 3 kopen?

Wil je een goede, betaalbare spinningfiets aanschaffen, dan is de Fitbike Race 3 het overwegen waard. Deze fiets biedt je de mogelijkheid om thuis te trainen en door de overzichtelijke trainingscomputer kun je effectiever trainen om je doelen te bereiken.

Share: