cardio fitness apparaten

Cardio fitness apparaten: dit is de beste keuze voor jou!

​Wil jij een cardio fitness apparaat kopen? Welk cardio toestel past dan het beste bij je? In dit artikel zet ik de belangrijkste verschillen tussen de cardio fitnessapparaten voor je een op een rij. Ook laat ik je zien waar de belangrijkste verschillen zitten en welk apparaat het beste bij je past.

De beste cardio fitness apparaten

Welk cardio fitness apparaat past het beste bij je? Hieronder vind je ​een compleet overzicht van de verschillen van de bekendste cardio fitnessapparaten:

​Hometrainer

​Spinningfiets

​​Crosstrainer

​Loopband

​Roeitrainer

​Full body workout

Nee

​Nee

​Ja

​Nee

​​Ja

Houding

Zitten

​Zitten

​Staan

​Staan

​Zitten

Weerstand

​Ja

​Ja

​Ja

​Nee

​Ja

Makkelijk

​Ja

​Nee

​Ja

​Ja

​Nee

Cardio/ kracht

12 kg

​28 kg

130 kg

​3 jaar

​3 delig

Belasting gewrichten

Nee

Nee

Nee

​Ja

Nee

​Intensieve/ sporadische sporter

Sporadisch

​Intensieve

​Allebei

​Intensieve

Sporadisch

Hometrainer

cardio apparaat

De hometrainer is een gemakkelijk cardio fitness apparaat, waarmee je je hart- en longconditie kunt verbeteren. De hometrainer is eenvoudig in gebruik, want hij lijkt natuurlijk op een gewone fiets. Anders dan bij een gewone fiets kun je de weerstand instellen. Hoe hoger de weerstand, hoe zwaarder het fietsen wordt.

Hij traint je beenspieren, vooral de dijen.

Doordat de hometrainer gemakkelijk in gebruik is, kan vrijwel iedereen er gebruik van maken. Het vergt niet veel uitleg. Meestal beschikken hometrainers over een trainingscomputer, daarvoor kan wat uitleg nodig zijn, maar het fietsen zelf spreekt voor zich. Ook is de hometrainer een fijn ​cardio toestel, omdat er nauwelijks risico op blessures is. Fietsen is een soepele, low impact beweging, dat betekent dat je gewrichten geen klappen te verwerken krijgen. Zelfs mensen die last hebben van een blessure kunnen hierop trainen. Werk op de hometrainer aan je conditie, om af te vallen en om sterke benen te krijgen.

Spinningfiets

fitness toestel

De spinningfiets lijkt op de hometrainer, maar is toch heel anders in gebruik. De spinningfiets beschikt over een doortrapsysteem. De pedalen zijn gekoppeld aan het vliegwiel. Dit betekent dat als je gaat trappen en het vliegwiel komt in beweging, de trappers mee blijven bewegen. Dit doen ze zolang dat vliegwiel ronddraait. Het gevolg hiervan is, dat je niet zomaar kunt stoppen wanneer je wilt. Je zult hier goed mee moeten leren omgaan, om op de spinningfiets te kunnen trainen. De zithouding is ook anders dan bij een hometrainer. Je wisselt houdingen af, je kunt zitten, op de trappers staan en jumpen.

Een workout op de spinningfiets is door dit systeem behoorlijk intensief. Je kunt er hoge snelheden mee behalen. Hierdoor is dit fitness apparaat heel goed om te werken aan je kracht, hart- en longconditie en het kan je helpen bij het afvallen. Het doortrapsysteem motiveert en zal ervoor zorgen dat je grenzen blijft verleggen. Fietsen op een spinningfiets lijkt minder op een workout op een hometrainer, maar meer op fietsen op een racefiets. Het gaat hier dan ook om het behalen van hoge snelheden. 

Crosstrainer

crosstrainer fitnessapparaat

De crosstrainer bestaat uit een frame, met daaraan twee grote pedalen en twee hendels. Met je voeten breng je de pedalen in beweging, zodat deze rondgaan als in een langlaufbeweging. Tegelijkertijd werk je met je armen. Je houdt de hendels vast en deze gaan ook heen en weer. Met de crosstrainer zet je je hele lichaam aan het werk, je zult zo’n 80% van je spieren gebruiken. Je traint je armen, schouders, rug, benen en billen. Dat betekent dat het een full body workout is.

Op d​it fitness toestel werk je aan een goede conditie, dus je zult er je hart en longen mee trainen. Ook kun je hem gebruiken om af te vallen. De crosstrainer is veilig om te gebruiken, zowel voor ervaren als beginnende sporters. Hij is eenvoudig om op te sporten. Het kan zijn dat je even moet wennen aan de beweging, omdat je jezelf in evenwicht moet houden.

Loopband

fitnessapparaat

De loopband is een van de bekendste fitness apparaten. Of je nu beginner bent of ervaren, op de loopband kun je werken aan je conditie, een sterk hart- en longsysteem en het ontwikkelen van, voornamelijk, je beenspieren. Een loopband is ook geschikt om mee af te vallen. Het apparaat is eenvoudig in gebruik. Ervaren hardlopers kunnen er een stevig tempo op aanhouden, maar je kunt de loopband ook goed gebruiken om op te wandelen of te joggen.

Tegenwoordig bieden loopbanden ook meer afwisseling. Als je een loopband aanschaft waarbij je de hellingshoek kunt aanpassen (van 8% tot 15%), dan kun je je looptrainingen uitbreiden met deze extra uitdaging. De hellingshoek bootst een training na in de bergen. Dit zorgt voor een andere belasting van je spieren en je kunt je training er zwaarder mee maken. Nadeel van de loopband is, dat deze je gewrichten te zwaar zou kunnen belasten. Op de loopband krijgen je knieën, enkels en voeten wel klappen te verduren.

Roeitrainer

roeitrainer

De roeitrainer is een apparaat, waarmee je heel je lichaam traint. Je bootst er het roeien op het water mee na. Je gebruikt je armen, rug, core en schouders, je gebruikt ook je benen en je billen. Ook roeien is dus een full body workout. Je kunt roeien goed gebruiken als cardio fitness apparaat, om fysiek sterker te worden en om af te vallen. Het is wel een cardio apparaat dat je moet leren gebruiken. Een goede houding is namelijk erg belangrijk, omdat je anders last kunt krijgen van blessures, vooral van de onderrug.

De weerstand op een roeimachine is in te stellen, zodat je je training zwaarder of juist lichter kunt maken. Ook op de roeitrainer is er weinig belasting van de gewrichten. De beweging is low impact, omdat deze vloeiend en gelijkmatig is. Door het gebruiken van de trainingscomputer die op de roeimachine zit, kun je efficiënt trainen en je conditie verbeteren.

​De grootste verschillen tussen de fitnesstoestellen

Er zitten grote verschillen tussen de cardio apparaten. Hieronder zet ik de grootste verschillen voor je op een rij:

Houding

Sport je graag staand? Dan zijn de crosstrainer en loopband het beste apparaat voor jou. Staand sporten geeft een wat actievere houding. Je spant hierdoor ook meer spieren aan. Dat komt omdat je jezelf rechtop moet houden en tegelijkertijd je evenwicht moet bewaren. Dat kan ook juist een probleem zijn voor je, dan kun je beter voor een cardio fitness apparaat kiezen waarbij je zit.

Op de spinningfiets, de hometrainer en de roeitrainer sport je zittend. De hometrainer is het eenvoudigste, omdat je hierop net als op een gewone fiets kunt zitten. Dit zorgt voor een ontspannen workout, waarbij je rechtop zit. Op de spinningfiets zul je verschillende houdingen aannemen. Je kunt gewoon rechtop zitten, maar ook voorover gebogen of staand op de pedalen. Hierdoor is je workout afwisselend en spreek je verschillende spieren aan. Op de roeimachine zit je wel, maar hierop wordt wat meer evenwicht van je gevraagd. Je zit op een klein stoeltje, dat heen en weer beweegt over een enkele (of soms dubbele) stang. Het is een van de weinige fitnessapparaten, die ondanks dat je zit, toch voor een workout voor het hele lichaam zorgt.

fitnesstoestel houding

Weerstand

Weerstand is datgene dat de zwaarte van je training bepaalt. Zowel de spinningfiets, de hometrainer, de roeitrainer als de crosstrainer, werken met weerstand. Deze kun je zelf instellen. Dit gaat met de hand of kan vanaf de trainingscomputer gedaan worden. Er zijn verschillende soorten weerstand beschikbaar, namelijk magnetisch, lucht, water of electromagnetisch.

Bij een loopband kun je kiezen of je er een neemt met of zonder motor of met weerstand. Op sommige eenvoudige banden draait de loopband gelijk op met je eigen snelheid en is er helemaal geen weerstand. Er is dan geen motor aanwezig. Er zijn ook loopbanden die een instelbare weerstand hebben in plaats van een motor. En als laatste mogelijkheid is er de loopband met motor. De motor drijft de loopband voort, deze kun je instellen op een bepaalde snelheid. Dit helpt je wel beter bij het gelijkmatig in een tempo lopen en kan helpen je grenzen te verleggen.

Cardio of kracht

Belangrijk bij je keuze voor het apparaat dat bij je past, is of je je wilt richten op alleen een cardiotraining of dat je ook op kracht wilt trainen. De loopband is alleen gericht op cardiotraining. Je verbetert er je conditie mee en je hart- en longen worden sterker. Ook de crosstrainer en de hometrainer zijn pure cardio fitness apparaten.

De roeitrainer en (tot op zekere hoogte) ook de spinningfiets zijn apparaten waarmee je ook op kracht kunt trainen. De spinningfiets is niet direct geschikt om puur op kracht te trainen, maar je kunt er zeker wel je spieren op ontwikkelen. Het sprinten en de snelheidsveranderingen die je hier op kunt doen, helpen bij het ontwikkelen van kracht. Ook de roeitrainer is geschikt als apparaat om sterke spieren te kweken. Geen van beide zullen hetzelfde effect hebben als trainen op met gewichten of op een krachtstation. Maar je kunt er zeker baat bij hebben als je sterkere spieren wilt.

Voor de intensieve of sporadische sporter

Als je een ervaren en veeleisende sporter bent, zul je een ander apparaat kiezen dan iemand die sporadisch wil sporten. Je vraagt als intensieve sporter meer van je cardio fitness apparaat dan iemand die maar eens in de week een half uurtje traint. Voor ervaren sporters zijn de loopband en de spinningfiets uitermate geschikt. Je kunt hier intensief op trainen en alles geven in je training.

De crosstrainer en de roeimachine zijn voor zowel beginners als gevorderden geschikt. De hometrainer is vooral voor beginners ideaal. Je stapt er zo op en begint met oefenen. Voor mensen die veeleisend zijn is de hometrainer te eenvoudig en zal een training niet zo uitdagend zijn.

Belasting van de gewrichten

Op de loopband na, zijn alle cardio fitness apparaten niet belastend voor je gewrichten. De bewegingen die je er op maakt zijn vloeiend en ononderbroken. Op de loopband echter krijgen je knieën, enkels en voeten bij elke stap een klap te verduren, wat zwaar kan zijn. Duurdere loopbanden beschikken over een dempingssysteem, wat de klappen wel wat kan verminderen. Maar de loopband is het apparaat dat de meeste belasting op de gewrichten geeft.

Full body workout

Een full body workout betekent dat je je hele lichaam traint. Alle spieren worden aangesproken. Op de hometrainer train je voornamelijk je onderlichaam. Je armen en bovenlijf worden niet echt ingezet. Op de spinningfiets is dit net wat anders. Omdat je op de pedalen staat ben je wel wat actiever in je bovenlijf, maar het is geen full body workout. Ook op de loopband train je voornamelijk je benen.

Als je wel graag alle spieren van je lichaam wilt gebruiken tijdens het sporten, zijn de crosstrainer en de roeitrainer geschikter voor je. Op deze apparaten worden zowel je armen als je benen gebruikt, maar ook je rug, schouders en core. Op de crosstrainer sta je op de pedalen, die een elliptische beweging maken en de hendels gaan heen en weer. Je rug- en buikspieren gebruik je om in balans te blijven. Op de roeitrainer zet je je af met je benen en trek je met je armen het handvat naar je toe. Je core is ook actief, om je rug recht te houden.

Makkelijk om te gebruiken

Niet elk cardio fitness toestel is even makkelijk in gebruik. Ze stellen bepaalde eisen aan de gebruiker.

Hometrainer

Is het cardio apparaat wat het gemakkelijkste in gebruik is te nemen voor beginnende, onervaren sporters. Je kunt er op fietsen als op een gewone fiets, waar iedereen wel ervaring mee heeft. Je loopt weinig risico op blessures.

Spinningfiets

Door het eerder genoemde doortrapsysteem, zal hier eerst mee geoefend moeten worden voor je er echt op kunt sporten. Doordat je niet kunt stoppen wanneer je wilt, is deze fiets niet geschikt voor beginnende sporters en evenmin voor mensen met een blessure.

Loopband

Is gemakkelijk in gebruik. Wel is het belangrijk rustig te beginnen, zodat je feeling kunt krijgen met het lopen op een band. We raden aan de band niet meteen op de snelste stand te zetten. Ook kun je even tijd nemen om je evenwicht te kunnen bewaren.

Crosstrainer

Dit fitnessapparaat is niet moeilijk om te gebruiken. Je kunt erop stappen en beginnen met je training. Het kan wel even wennen zijn aan de beweging en het in balans blijven.

Roeitrainer

De roeitrainer is moeilijk om te gebruiken. Dit komt vooral doordat je niet zomaar weet of je de juiste houding hebt. Als je je rug niet goed recht houdt, kun je snel last krijgen van je onderrug. Hoe je precies zou moeten zitten vergt wat uitleg.

Share: