loopband kopen

Loopband TOP 10 van 2023!

Wil jij een loopband kopen? Dan zijn er aantal dingen waar je op moet letten. In dit artikel zet ik deze punten voor je op een rij.

Ook geef ik je de beste loopbanden voor en joggen en wandelen en de beste loopband voor hardlopen!

loopband kopen

Een goede loopband kopen? 10 punten om op te letten!

Als je een loopband wilt aanschaffen, is het belangrijk om op enkele punten te letten. De ene loopband is namelijk de andere niet. De volgende 10 punten zijn belangrijk om op te letten:

Je gewicht

Bij de gegevens van de loopband staat vermeld wat het maximale belastbare gewicht is. Houd daar rekening mee als je een loopband aanschaft. Het maximale gewicht is ook gekoppeld aan het schokdempingssysteem en de motor.

Snelheid

Een loopband heeft een maximale snelheid. Een goedkopere loopband gaat vaak niet harder dan 12 of 13 km/u. Dat is voor beginnende lopers een prima snelheid, dan kun je wandelen en rustig joggen. Wil je sprintjes trekken of wedstrijden lopen, dan zul je een band moeten nemen die harder kan. De duurdere modellen hebben een maximum snelheid tot 20 km/u.

Breedte loopoppervlak

loopband loopvlak

Wil je wandelen en joggen op je loopband, dan heb je geen breed loopoppervlak nodig. Een breedte van 40 tot 45 cm is dan voldoende. Een breder oppervlak geeft je meer bewegingsvrijheid tijdens het lopen en zorgt voor wat meer comfort. Ook heb je wat meer speling indien je een misstap zou maken. Voor echt hardlopen en sprinten is een breder loopoppervlak nodig. Dan kun je een breedte van 46 cm of meer wel gebruiken. Neem dus je trainingsdoelen in gedachten en houd ook rekening met de toekomst. Misschien kun je nu nog niet snel lopen, maar over enkele weken of maanden wel.

Display

loopbanden

Op de display van de loopband lees je tijdens het hardlopen je gegevens af. Maak je hier veel gebruik van, let dan op of de display verlicht is en of alles duidelijk te zien is. Belangrijk zijn de afmetingen van de display en hoeveel er op weergegeven kan worden. Dit kan eenvoudig zijn: gemiddelde snelheid, afstand en tijd, maar ook hartslag, calorieverbruik, wattage en inclinatie.

Onderhoud loopvlak

Over het algemeen geldt: hoe goedkoper de loopband, hoe sneller het loopoppervlak slijt. Als je van plan bent veel te gaan lopen op de band, dan is het raadzaam te investeren in een band met een duurzaam orthopedisch oppervlak. Hoe duurzaam het oppervlak is, kun je zien aan hoe dik het is en of het onderhouden moet worden. Goedkopere loopbanden hebben een loopvlak dat regelmatig met siliconenolie moet worden ingespoten. Deze zijn dus niet onderhoudsvrij.

Dempingssysteem

Ook op een loopband krijgen je knieën en enkels klappen te verduren bij elke stap die je neemt. Een loopband met een actief dempingssysteem kan deze klappen wat verzachten. Duurdere loopbanden zijn uitgerust met een beter dempingssysteem dan goedkopere. Zijn je gewrichten wat gevoelig, dan zou je hier bij het aanschaffen extra aandacht aan kunnen geven.

Motor en rollers

Het vermogen van de motor zegt iets over de duurzaamheid van het apparaat. Hoe meer vermogen, hoe beter hij bestand is tegen intensief gebruik. De rollers waar de band overheen rolt, zullen door het gebruik slijten. Grote rollers maken minder toeren en slijten dus ook minder snel.

Hartslagmeter

Wil je gaan trainen met een hartslagmeter? Kijk dan of deze bij de loopband wordt geleverd, als handpulssensor of door middel van een hartslagband. Deze kunnen gekoppeld worden aan de software van de loopband.

Hellingshoek

Door het instellen van een hellingshoek kun je je training zwaarder maken. Dit gaat in percentages. Je kunt ermee trainen voor wedstrijden in heuvelachtig gebied of gewoon om je spieren sterker te maken. Je spreekt bij het hellingop of -af lopen bepaalde spiergroepen meer aan. Het instellen kan handmatig of elektrisch. Deze laatste geeft je ook de mogelijkheid om tijdens je training verschillende hoogtes in te stellen, zodat je een bergachtig parcours kunt lopen. Loopbanden hebben een hellingshoek van gemiddeld 8% tot 15%.

Trainingsprogramma's

Bijna alle loopbanden beschikken over meerdere trainingsprogramma’s. Je kunt hiermee aan je eigen doelen werken, zoals afvallen, conditie trainen of voor een bepaalde wedstrijd trainen. De loopband kan hierop afstemde programma’s bieden.

De top 5 beste loopbanden voor normaal thuisgebruik

Welke loopband kun je nu het beste kopen? Hieronder heb ik de 5 beste loopbanden voor thuisgebruik op een rij gezet! Deze apparaten zijn perfect om te wandelen of te joggen. Voor hardlopen kun je beter kijken naar de professionele loopbanden.

Op nummer 1 staat de Focus Fitness Jet 5. Dit is een goede hardloopband met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Met een maximale snelheid van 16 km/h is deze voor de meeste mensen snel genoeg. Ook is het loopvlak met 130 x 44 cm voldoende ruim om te wandelen en joggen. Een hele goede loopband voor thuis gebruik.

Zoek je een goedkope loopband? Dan is wellicht de nummer 2, de Focus Fitness Jet 2 een goede keus voor je.

Gewicht

Max belasting

Garantie

Max snelheid

Loopvlak afmeting

2 x winnaar Kieskeurig Best Reviewed Award!

Prijs: 699,00
loopbanden vergelijken

60 kg

120 kg

2 jaar

16 km/h

130 x 44 cm

Winnaar Kieskeurig Best Reviewed Award!

Prijs: 449,00
focus fitness jet 2

55 kg

100 kg

2 jaar

13 km/h

128 x 41 cm

Prijs: 0,00
Focus Fitness jet 5 loopband

96 kg

140 kg

2 jaar

18 km/h

141 x 48 cm

Prijs: 499,00
senz sports m1000

48 kg

100 kg

2 jaar

13 km/h

125 x 42 cm

Prijs: 549,00
m2000

49 kg

100 kg

2 jaar

12 km/h

130 x 45 cm

De 4 beste (semi) professionele loopbanden voor hardlopen

Wil jij graag hardlopen op de loopband? Dan heb je een (semi) professionele loopband nodig met een veel groter loopvlak en een hogere maximum snelheid. Ook is de vering bij hardlopen belangrijk. Voor de hardlopers kun je het beste hieronder uit de (semi) professionele loopbanden kiezen.

Op de eerste plaats staat de Focus Fitness Senator IPlus. Deze semi professionele loopband bied een geweldige prijs/kwaliteit verhouding en heeft een groot loopvlak van 147 x 57 cm en een maximale snelheid van 22 km/h. Met een gewicht van 103 kilo is deze loopband heel stabiel. De achtvoudige flex suspension vering zorgt voor een comfortabele loop ervaring.

Gewicht

Max belasting

Garantie

Max snelheid

Loopvlak afmeting

2 x winnaar Kieskeurig Best Reviewed Award!

Prijs: 1.299,00
focus fitness senator

103 kg

160 kg

2 jaar

22 km/h

147 x 57 cm

Prijs: 999,00
focus fitness jet 9

89 kg

150 kg

2 jaar

20 km/h

137 x 54 cm

Prijs: 1.449,00
sole fitness

115 kg

150 kg

2 jaar

18 km/h

152 x 51 cm

Prijs: 2.195,00
professionele loopband

129 kg

180 kg

2 jaar

18 km/h

152 x 56 cm

Voordelen van trainen met een loopband

Binnen hardlopen op een loopband heeft veel voordelen. Hieronder vind je de belangrijkste voordelen:

Veilig en droog binnen hardlopen

Het grote voordeel van trainen op een loopband, is dat je binnen kunt doen, wat je anders buiten zou moeten doen:

  • Je hebt nooit last van het weer: te koud, te warm, teveel wind, ijs (en dus glad en gevaarlijk), regen en onweer: binnen heb je hier geen last van. Je kunt dus echt altijd trainen.
  • Altijd licht: je hoeft je geen zorgen te maken over het donker. Dus geen reflectoren of lampjes nodig, maar ook geen zorgen over automobilisten die je misschien niet zien. ‘s Ochtends vroeg of ‘s avonds laat, je loopband is altijd beschikbaar en veilig om op te trainen.
  • Geen verkeer om op te letten en rekening mee te houden: buiten moet je altijd opletten op fietsers, voetgangers, auto’s en honden. Je moet afremmen, inhouden, uitwijken. En dan zijn er ook nog stoplichten waar je op moet wachten. Op de loopband loopt er niemand anders dan jij, dus je kunt altijd je eigen tempo behouden.
  • Veilig trainen: je zult op je loopband niet snel struikelen. In ieder geval niet vanwege oneffen terrein, losse stoeptegels, randjes of kuilen.
  • Je bent al thuis: ooit wel eens zover gelopen dat je bang werd dat je te moe was om weer thuis te komen? Dat zal op een loopband niet gebeuren. Je kunt zo ver gaan als je wilt, als je moe bent, zet je de loopband uit.

Een loopband is minder belastend

De loopband heeft een dempingsmechanisme, waardoor de klappen van het lopen minder belastend zijn voor je knieën en voeten, dan wanneer je op asfalt of op de stoep loopt. Hierdoor is lopen op de loopband beter vol te houden, ook als je gevoelige gewrichten hebt.

Spieren trainen

Op de loopband kun je goed werken aan sterkere spieren. Je traint er voornamelijk je beenspieren mee:

  • Bovenbeenspieren: deze spieren gebruik je om je mee af te zetten.
  • Hamstrings: als je je onderbeen omhoog tilt richting je billen, gebruik je je hamstrings.
  • Bilspieren: deze span je aan om je heupen recht te houden.
  • Kuitspieren: als je neerkomt op je voet span je je kuitspieren aan.

Maar ook de spieren van je rug en buik komen in actie tijdens het wandelen en hardlopen. Je gebruikt ze om je bovenlichaam in balans te houden. Hardlopen is dus goed om veel spieren van je lichaam aan het werk te zetten.

Gebruik je de hellingshoek van de loopband, dan verleg je het accent naar andere spieren. Je voelt dan dat je bil- en buikspieren meer belast worden.

Inzicht in je training

Op een loopband kun je altijd goed zien wat je aan het doen bent, en wat je hebt gedaan. Je zult nooit te ver of te weinig lopen. Je weet wat je prestaties zijn en kunt jezelf daardoor goed blijven uitdagen om volgende keer verder te komen.

Cardiotraining

De loopband is een cardioapparaat net als de hometrainer fiets. Je kunt hem gebruiken om je conditie mee te verbeteren. Je hart- en longconditie zal door regelmatig trainen verbeteren.

Afvallen

Buikvet verbranden kan heel goed met een loopband. Ren je gemiddeld 10 km/u, dan verbrand je ongeveer tussen de 700 en 800 calorieën per uur. Een stuk meer dan met bijvoorbeeld trainen op een crosstrainer of hometrainer. Een hartslagmeter kan je hierbij goed helpen, doordat je in de juiste hartslagzone kunt trainen. Maak je gebruik van de hellingshoek, dan kun je nog intensiever trainen en meer gewicht verliezen.

Training combineren

Het is niet zo dat iedereen dit doet, maar je zou je hardlooptraining thuis kunnen combineren met andere soorten training. Heb je gewichten of een ander fitness apparaat, dan kun je voor of na het hardlopen nog wat krachttraining doen. Omdat je toch al in die ruimte aan het sporten bent, is dit gemakkelijker om te doen dan als je buiten aan het hardlopen bent.

Uitdagende trainingen

Je kunt op de loopband gemakkelijk je training opbouwen. Dat is goed om blessures te voorkomen en rustig je conditie te verbeteren. Maar zo blijf je jezelf ook uitdagen. De trainingsprogramma’s helpen je daarbij elke keer aan een afwisselende training.

De hellingshoek biedt natuurlijk ook iets extra’s dat je buiten niet hebt. Je kunt hoogtemeters maken, zodat je je spieren op een andere manier aan het werk kunt zetten. Hierdoor heb je weer meer mogelijkheden om je training zwaarder en intensiever te maken.

Gelijkmatig lopen

De loopband zorgt ervoor dat je in een gelijkmatig tempo kunt lopen. Dit traint prettig, het zorgt voor een gelijkmatige belasting van je spieren. Doordat de band het tempo aangeeft, zorgt dit meestal ook voor een rustige en goede warming up.

De beste loopband training tips

De juiste houding

Het is belangrijk om op de loopband in een juiste houding te trainen.

  • Sta rechtop. Ook als je een hellingshoek instelt, ga dan niet voorover leunen.
  • Je hoofd houd je rechtop, kijk niet naar de grond. Houd de nek gestrekt.
  • Trek je schouders niet op, houd ze ontspannen.
  • Laat je ellebogen een hoek van 90 graden maken.
  • Houd je handen en polsen ontspannen, bal je vuisten niet.
  • Laat je handen, als je ze heen en weer beweegt, niet boven het midden van je borstkas komen.
  • Zorg dat je passen even groot zijn.
fitnesstoestel

Vasthouden of niet?

De armleuningen aan een loopband zijn er eigenlijk alleen om je de loopband op te helpen. Het is niet de bedoeling om je er, tijdens het lopen, aan vast te houden. Als je dat doet, ga je namelijk in een verkeerde houding staan en je sport er lang niet zo effectief door. Je vangt dan namelijk een deel van je lichaamsgewicht met je armen op en dat is niet de bedoeling.

Als je de behoefte voelt je vast te houden aan de leuningen, heb je waarschijnlijk de hellingshoek te groot gemaakt of is het tempo te hoog. Je voelt je dan niet stabiel. Beter is het om dan de hellingshoek te verkleinen en/of het tempo omlaag te doen. Dan blijf je je eigen spieren gebruiken om je balans te behouden en zul je de maximale hoeveelheid calorieën verbranden.

Televisie kijken

Natuurlijk is het leuk om televisie te kijken tijdens je workout. Die kan prima op een fitnessapparaat zoals de loopband of op een goede spinningfiets. De loopband lijkt daar heel geschikt voor, maar je zult toch moeten oppassen. Als je je aandacht verlegt van je eigen lichaam naar de bewegende beelden van een televisie, zul je merken dat je meer moeite krijgt met je evenwicht en ook met je coördinatie. Sowieso ben je niet meer gefocust op wat je zelf aan het doen bent. Pas dus goed op, je zult de eerste niet zijn die van een loopband afvalt, omdat je te ver opzij of naar achteren bent gegaan. Beter is het om muziek op te zetten, dat is minder afleidend en zorgt toch voor wat gezelligheid.

Basistraining op de loopband

Deze training kun je afstemmen op je eigen conditie, door de tijd en het tempo aan te passen. Als je dit nog niet haalt, probeer hier dan naar toe te werken.

  • 10-15 minuten: warming up, begin met snel wandelen of joggen.
  • 25 minuten: loop op een regelmatig tempo, op 75% van je kunnen.
  • 10 minuten: cooling-down, snel wandelen of joggen.

Verschillende soorten training

Je kunt op enorm veel manieren trainen op een loopband. Hieronder hebt ik een 5 goede trainingen voor je op een rij gezet:

Tempotraining

Hellingshoek: 1%

Warming up: 10 minuten (rustig lopen)

  1. Zet de snelheid van de band 1,5 km/u hoger, dan wat je gewend bent te lopen. Kun je normaal gesproken gemakkelijk 10 km/u rennen, zet hem dan nu op 11,5 km/u. Ren dit gedurende 4 minuten
  2. Loop daarna 4 minuten rustig uit.
  3. Herhaal deze set 3 tot 5 keer.

Kilometer intervallen

Warming up: besteed hier veel tijd aan, 15 minuten joggen.

  1. Ren 1 km op 75% van je maximale snelheid.
  2. Jog 200 meter.
  3. Herhaal dit 6 tot 8 keer.

Uitdagende heuveltraining

Warming up: 10 minuten joggen

  1. Stel de hellingshoek in op 8%.
  2. Sprint 30 seconden op je maximale snelheid.
  3. Stel de hellingshoek in op 5%
  4. Wandel gedurende 30 seconden.
  5. Print 90 seconden op 10 km/u
  6. Loop 2 minuten
  7. Deze set kun je 6 tot 9 keer herhalen.

Progressieve intervaltraining

Warming up: 10 minuten joggen

  1. Stel de loopband in met 1% hellingshoek en op 11 km/u. Loop 60 seconden.
  2. Zet de snelheid lager en loop rustig gedurende 60 seconden.
  3. Zet de snelheid nu hoger op 12 km/u en ren 60 seconden.
  4. Loop weer een minuut op rustiger tempo.
  5. Verhoog telkens de snelheid met 1 km/u en rust een minuut.
  6. Houd dit vol tot je te moe bent.
  7. Je kunt dan overnieuw beginnen met 30 seconden rennen en 1 minuut rust.

Progressietraining

Warming up: 10 minuten joggen

  1. Zet de hellingshoek op 1%.
  2. Ren met een snelheid van 8 km/u een minuut.
  3. Verhoog deze snelheid nu elke minuut met 0,2 km/u. Doe dit net zo lang tot je grens is bereikt en je niet meer verder kunt.

Hopelijk heb je iets aan mijn artikel gehad en weet je nu precies welke loopband je wilt kopen. Wil je liever een ander fitnesstoestel in huis? Kijk dan bijvoorbeeld eens naar een goede roeimachine. Dit is een perfect apparaat voor een full-body workout!

Share: