Ben jij op zoek naar een manier om thuis aan je conditie te werken? Vraag je je af wat het beste is, een hometrainer of een spinningfiets? Deze twee apparaten lijken op het eerste gezicht nogal veel op elkaar: je zit erop en je fietst. Maar beide fitnessapparaten hebben hun eigen voordelen en eigenschappen. Hieronder lees je wat de verschillen en overeenkomsten zijn.
Goed voor je gezondheid
Op zowel de hometrainer als de spinningfiets kun je aan je gezondheid werken. De hometrainer is goed voor je conditie, je verbetert er je hart- en longconditie mee. Ook als je wilt afvallen kun je op de hometrainer stappen. Fietsen op de hometrainer maakt je je spieren sterker, vooral de dijspieren. Omdat je zittend sport, zet je niet al je spieren aan het werk. Je armen en bovenlichaam zijn niet heel actief bezig.
De spinningfiets is iets anders wat dat betreft. Ook op dit apparaat train je je conditie en je longinhoud, maar nu kun je heel je lichaam aan het werk zetten. Je traint er vooral de bil-, been- en rugspieren mee. Dit komt omdat je tijdens het spinnen ook op de trappers kunt staan en door de speciale traptechniek (waarover later meer). Je kunt spinnen ook gebruiken als je wilt afvallen.
Fietsen met en zonder doortrapsysteem
Het doortrapsysteem is wat de spinningfiets een heel ander fitnessapparaat maakt dan de hometrainer. Bij de spinningfiets zitten de trappers vast aan het vliegwiel. Dat betekent dat de trappers dus altijd mee bewegen met het wiel, zodat de vaart behouden blijft. De functie van het doortrapsysteem is je uit te dagen net wat langer door te gaan, ook al ben je moe. Je verlegt hierdoor je grenzen en haalt steeds wat meer uit je training. Maar het betekent ook dat een sporter op een spinningfiets niet zomaar kan stoppen wanneer hij wil. De trappers draaien door, of je nu trapt of niet. Je zult dus wel even moeten wennen aan deze manier van fietsen.
De hometrainer lijkt meer op een gewone fiets, maar met een instelbare weerstand. Deze kun je zelf instellen. Op een hometrainer kun je dus gewoon fietsen en stoppen wanneer je wilt. Dat maakt een hometrainer veiliger in gebruik en geschikt voor beginners om op te fietsen.
Wie kunnen er op fietsen?
De hometrainer is een fiets die eenvoudig in gebruik is. Iedereen die op een gewone fiets kan rijden, kan ook op een hometrainer stappen. Zowel beginners als gevorderden, maar ook ouderen en mensen met een blessure kunnen over het algemeen veilig gebruik maken van de hometrainer. Het instellen is eenvoudig en er is niet veel uitleg nodig. Daardoor is de hometrainer voor vrijwel iedereen geschikt om te trainen en loop je weinig risico op blessures.
De spinningfiets is minder eenvoudig in gebruik te nemen. Dat komt door het eerder genoemde doortrapsysteem. Doordat de trappers blijven bewegen (en vaak in hoog tempo), loop je hiermee meer risico op blessures. Heb je pijn of houd je het echt niet vol, dan is het veel moeilijker om te stoppen en af te stappen. Daarom is de spinningfiets niet geschikt voor beginners en ook niet voor ouderen of mensen met een blessure. Op de spinningfiets is het ook de bedoeling om te trainen in verschillende posities. Je kunt staan op de trappers, jumpen en je handen kunnen op verschillende manieren het stuur vasthouden. Er is dus meer uitleg nodig om goed gebruik te kunnen maken van de spinningfiets.
Wat kun je instellen?
Op de hometrainer kun je het zadel en het stuur in hoogte verstellen. Omdat je in een gewone fietspositie zit, is het niet nodig om meer dan dat in te stellen. Bij de spinningfiets kun je zowel het stuur als het zadel horizontaal en verticaal instellen. Het is belangrijk dit ook goed te doen. Aan de ene kant omdat dit zorgt voor meer veiligheid: Omdat je zo snel gaat, moet je goed en stevig zitten. Maar ook omdat het beter is voor je lichaam. Je moet prettig kunnen zitten, zodat je overal goed bij kunt en geen pijn krijgt omdat er iets overstrekt of omdat bijvoorbeeld je stuur te dichtbij zit. Je moet zowel staand als zittend comfortabel kunnen fietsen.
Soort workout
De hometrainer helpt je bij het bereiken van je sportieve doelen. Je kunt je conditie verbeteren of gewicht verliezen. Er zijn verschillende trainingsprogramma’s die je kunt gebruiken om dit te bereiken. Op de spinningfiets werk je aan het verbeteren van je records en aan het ontwikkelen van kracht en snelheid. Deze fiets daagt je constant uit om het beste uit jezelf te halen. Daar helpt het doortrapsysteem ook bij. Dat motiveert je om net wat langer door te gaan dan je anders zou doen. Op de spinningfiets doe je een intensieve workout, waarbij je veel calorieën verbrandt, terwijl je op de hometrainer meer duurtraining doet. Je kunt in dit artikel zien hoeveel calorieen je verbruikt op de fiets: bekijk hier bij YellowFit.
Wel of niet geschikt om te helpen bij herstel
De hometrainer is een ideaal fitnessapparaat om in te zetten tijdens het herstel van een blessure of ziekte. De bewegingen zijn rustig, belasten de gewrichten niet en je kunt de fiets gemakkelijk onder controle houden. Je kunt afstappen als je last van pijn krijgt.
De spinningfiets is hier niet voor geschikt. De trainingen zijn intensief en door het doortrapsysteem kun je dat ook niet echt aanpassen. Omdat je niet op elk moment kunt stoppen met fietsen, is deze fiets niet geschikt voor mensen met een blessure.
Verschillende trainingsprogramma’s
Op de spinningfiets vind je meestal geen trainingscomputer. Er zit wel een display op, waarop je je gegevens kunt zien, zoals afstand, snelheid en calorieverbruik. Hometrainers hebben wel vaak trainingsprogramma’s (ook afhankelijk van de prijs). Uit deze verschillende programma’s kun je kiezen welke het beste zal helpen je doel te bereiken. Zo kun je werken aan je conditie of aan afvallen. Dat kan met speciale trainingsprogramma’s een stuk makkelijker worden, omdat je training speciaal wordt afgestemd op je doel. Een hartslagmeter helpt hier ook goed bij. Deze zitten bij sommige fietsen ingebouwd, maar je kunt ze er ook los bij kopen.
Weerstand instellen
Bij beide fietsen is de weerstand in te stellen. De weerstand maakt je training zwaarder en kan vaak traploos ingesteld worden. Bij sommige fietsen kan dit tijdens de training via een computer. Bij andere zul je je training even moeten onderbreken om aan een knop te draaien. Er zijn vier soorten remsystemen. De magneetrem en inductie bieden de meest vloeiende beweging en geven geen geluidsoverlast. Een fiets met blokrem of bandrem werkt ook prima, maar deze remsystemen zorgen voor wat geluid tijdens het fietsen.
Fietsgevoel
De spinningfiets lijkt het meeste op een racefiets. Je zit voorover gebogen en je doel is om zoveel mogelijk snelheid te halen. Net als op een racefiets kun je je schoenen op de pedalen klikken. Hiermee kun je kracht zetten als je je voet naar beneden drukt en ook actief het pedaal weer omhoog trekken. Het staan op de pedalen lijkt op een bergetappe op een racefiets.
Op de hometrainer zit je meer als op een gewone fiets. Je zit rechtop, je houding is ontspannen. Je doel is dan ook niet de hoogst mogelijke snelheid halen, maar een stevige fietstocht te rijden. Op deze fiets werk je ook hard, je werkt aan je conditie, maar de workout is niet zo intensief als op de spinningfiets.
Hoewel ze uiterlijk wel op elkaar lijken, krijg je op de hometrainer toch een heel andere training dan op de spinningfiets. Hopelijk heb je door het lezen van dit artikel een beter beeld van welke fiets het beste bij jou past.
Past een hometrainer het beste bij je? Bekijk dan hier de beste hometrainers. Past een spinningfiets beter bij je? Dan kun je hier kijken voor de beste spinningfietsen.