Zwift is bijna onmisbaar voor elke fietsfanaat. Met dit softwareprogramma voor je interactieve (smart) fiets gaat er een wereld voor je open.
Je doet dit door Zwift te koppelen aan jouw smartphone, tablet, tv of PC. En gaat hiermee in een virtueel landschap fietsen, waarbij al jouw gegevens worden bijgehouden. Het is een ware beleving, die fietsen op een fietstrainer nooit meer hetzelfde maakt.
Je kan met Zwift in verschillende parcours rijden. Samen met andere waar je mee of tegen kunt fietsen. Gezellig toeren in groepsverband, met de nodige competitiviteit. Dat maakt het allemaal extra spannend.
Maar wat is het precies, hoe werkt het en wat heb je allemaal nodig voor Zwift? In dit artikel gaan we antwoord geven op al jouw vragen. Lees vooral verder.
Dit vind je in de artikel:
Wat is Zwift?
Met Zwift wordt fietsen op een fietstrainer een stuk leuker. Het biedt je namelijk de mogelijkheid op een realistische manier door landschappen, in verschillende parcours te rijden. Hierdoor hoef je nooit meer saai op een fietstrainer te zitten, maar wordt het een bijzondere ervaring.
Je zal ook veel meer het echte fietsgevoel krijgen. Ga je namelijk bergop in een bepaald parcours, dan zal je ook werkelijk meer weerstand voelen. Op dezelfde manier wanneer je echt op de fiets zit en bergop gaat. Zit je bij iemand in zijn wiel, dan merk je dit ook. Maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen jouw medefietsers 1 voor 1 in te halen.
Het feit dat je samen kan fietsen maakt het gezellig en je kan ook tegen elkaar fietsen. Samen met de andere spelelementen maakt het dit leuk en spannend. Op dit moment zal je op drukke tijdstippen al gauw zo’n 5000 andere fietsers tegenkomen. Wanneer het iets rustiger is, zal je moeten denken aan tussen de 1250 en 1550 mede-fietsers.
Dit heb je nodig voor fietsen met Zwift
Voor je ook echt kunt beginnen met fietsen, heb je voor zwift een aantal dingen nodig. Het is niet heel ingewikkeld om te starten. Maar je zal de volgende zaken eerst in orde moeten maken, zodat je flitsend van start kunt gaan.
1. Fietstrainer (smart) of rollenbank
Je kan met een basic fietstrainer, spinningfiets of rollenbank al gebruik maken van Zwift. Het nadeel is alleen dat je niet van alle opties gebruik kan maken die Zwift te bieden heeft. Zo worden bv. zwaarte en intensiviteit niet aangepast, simpelweg omdat een basic fietstrainer of rollenbank deze niet doorgeven aan Zwift.
Wanneer er geen sensoren (snelheids- en cadanssensoren) en een powermeter op jouw basic fietstrainer of rollenbank zitten, dan heb je deze wel nodig. Die zijn namelijk nodig voor Zwift om jouw snelheid en vermogen in het spel te bepalen. Ze zijn weliswaar minder nauwkeurig dan die van een smarttrainer, maar volstaan wanneer je op de meest basic manier wilt fietsen met Zwift.
Voor een ultieme fietservaring heb je echter wel een smartfiets nodig. Hiermee zal je alles uit Zwift halen. Voor een fervent fietser, iets wat je graag wilt. Een voorbeeld van een goede fietstrainer is de Tacx Neo 2 Smart T2850.
2. Snelheidssensor en Cadanssensor met Bluetooth of ANT+
Heb je geen interactieve (smart) fietstrainer, dan heb je sensoren nodig. Deze werken met Bluetooth of ANT+. Je kunt deze zodoende koppelen aan het apparaat waar je Zwift op gebruikt om de gegevens door te geven. Hierbij is het dan ook belangrijk de nodige Bluetooth of ANT+ ontvangst op het apparaat dat je gebruikt voor Zwift te hebben. Wil je het allemaal iets makkelijker? Dan is het aan te raden een smartfiets te gebruiken, waar deze sensoren meestal al zitten ingebouwd.
3. PC met Windows, Apple iMac / TV / iPad / iPhone of Android device
Je kunt Zwift gebruiken op verschillende apparaten. Zo kan je ervoor kiezen het op je PC of Mac te installeren, maar ook te spelen op je iPhone, iPad, Android smartphone of tablet. De meest ultieme ervaring is met een 4e generatie Apple TV, met 4K. Je hebt wel een 4e generatie Apple TV nodig, hiermee kun je namelijk apps downloaden.
Apple apparaten werken altijd op basis van Bluetooth. Heb je dus sensoren met ANT+, dan zal dit signaal met een ANT+ bridge moeten worden omgezet. Zodat de signalen van alle sensoren gebundeld kunnen worden doorgestuurd via 1 Bluetooth signaal.
Afgeraden word het overigens Airplay te gebruiken, omdat dit zorgt voor te veel fluctuaties. Dit komt de spelervaring niet ten goede. In alle gevallen wordt aangeraden een bedrade verbinding te leggen.
4. Bluetooth en / of ANT+ ontvanger
Je kan verbinding maken met sensoren via Bluetooth of ANT+. Hierbij is het belangrijk dat je test of jouw apparaat de ANT+ signalen ook echt goed kan ontvangen. Bluetooth zit op bijna alle smartphones en is ook op een ander apparaat makkelijk te gebruiken. Een ANT+ dongle is meestal ook wel verkrijgbaar voor een paar tientjes.
Zorg ervoor dat de ANT+ ontvanger zo dicht mogelijk bij (of liefst onder) je fiets ligt voor het beste signaal.
Heb je Garmin sensoren? Dan heb je zeker een ANT+ ontvanger nodig. Deze werken namelijk bijna nooit met Bluetooth.
Na het installeren van Zwift kun je nu verbinding maken met jouw apparaat waarop je zwift gebruikt, via Bluetooth of ANT+. Zet voor gebruik wel je Bluetooth aan of plug de Bluetooth of ANT+ dongle in je PC.
Handige extra’s voor Zwift
Je hebt nu alle benodigde zaken om gelijk van start te gaan. Maar er zijn nog een aantal dingen die een toegevoegde waarde hebben op jouw fietservaring. Hieronder een kleine opsomming.
Een iPhone of Android smartphone
Gebruik je Zwift op een PC, Mac of Apple TV? Dan is het toch handig ook Zwift Companion te downloaden op je iPhone of Android smartphone. Deze app kun je downloaden en gebruiken op de nieuwste iPhones en high-end Android toestellen. De Zwift Companion app heeft veel voordelen.
Zo kun je er heel makkelijk jouw gegevens in bijhouden, screenshots maken, events bekijken waaraan je kan deelnemen, een minikaartje checken wanneer je routes wilt volgen en chatten. Dit is leuk tijdens het fietsen en is zo opgestart. Ook kun je kudo’s geven aan medefietsers, wanneer je dit leuk vindt. Je kan dit bv. doen door op jouw eigen pijltje te tikken, hiermee geef je kudo’s aan de 5 dichtstbijzijnde medefietsers. Dit kan 1 keer per ongeveer elke 30 seconden. Heb je al kudo’s gegeven aan iemand, dan doet Zwift dat niet nog een keer.
De Zwift Companion app is een musthave.
Hartslagsensor
Het is niet noodzakelijk, maar zeker handig wanneer je geen interactieve (smart) fietstrainer hebt. Zo kan je ook jouw hartslag meenemen in de metingen die worden doorgegeven. Je hebt zelfs een hartslagmeter (van het merk 4iiii) die ook gelijk een ANT+ bridge is, wanneer je deze nodig hebt. Zeer handig dus.
Vermogensmeter
Een vermogensmeter houdt je geleverde vermogen op de fiets bij. Dit is interessant maar ook leuk om mee te nemen met de rest van jouw gegevens. Ook kan je jezelf hiermee verbeteren, voor je eigen prestaties of om anderen hiermee te verslaan. Een leuke toevoeging op je uitrusting.
Ventilator
Stap je voor het eerst op jouw fietstrainer, dan zal je verbaasd zijn over hoeveel je kan gaan zweten. Je hebt namelijk geen rijwind die ervoor zorgt dat je een beetje afkoelt. Een simpele ventilator kan hierin uitkomst bieden.
Zet deze naast de fiets en in diagonale richting voor je. Zo raak je grotere delen van je lichaam en voorkom je dat jij (in een afdaling waarbij je even stil op de fiets zit) niet gelijk teveel afkoelt. Het zorgt er ook voor dat er minder zweet op jouw fietstrainer terecht komt. Hierdoor zal je wat minder schoonmaakwerk hebben achteraf.
Voor zweet wat toch op je fietstrainer terechtkomt, heb je ook speciale doeken die je van jouw stuur naar zadelbuis spant. Hiermee wordt het meeste zweet opgevangen. Maar je kan natuurlijk ook een gewone handdoek gebruiken, die ongeveer hetzelfde werk doet.
Trainingsmat
Een fietstrainer kan met de vele trillingen die het maakt, ook voor het nodige lawaai zorgen. Test dit uit en bedenk of een oplossing nodig is. Hebben jouw buren er echt overlast van, dan kan je dit probleem oplossen met een trainingsmat. Deze leg je onder jouw fietstrainer en dempt het geluid.
Je kan ook een oude yoga- of fitnessmat gebruiken, wanneer je die toevallig hebt liggen. Anders kun je er ook eentje kopen. Deze werken meestal ook wel goed.
Een paar rubberen deurmatten van de bouwmarkt doen het meestal ook wel goed, voor wie nog een derde oplossing wil.
Zo begin je te fietsen met Zwift
Het is nu tijd om echt te gaan fietsen. We laten je hieronder zien hoe dit werkt. Zo zit je binnen een paar stappen op de virtuele weg.
Maak een nieuwe Zwift account aan
Om te beginnen heb je een Zwift account nodig. Ga naar de website en vul de gegevens in die er van je gevraagd worden. Wees hierbij wel eerlijk over je geslacht, leeftijd, gewicht etc. want op basis hiervan wordt jouw snelheid berekent in het spel. Hoe eerlijker jij alles invult, hoe realistischer het resultaat.
Nadat je jouw e-mailadres hebt ingevuld, kun je de vlag van jouw land kiezen. Ook is het verstandig om bij “Display Units†voor Metric te kiezen. Zo komt alles in kilometers, kilogrammen en centimeters te staan.
Wanneer je dit allemaal hebt gedaan, is de basis klaar en kom je op jouw persoonlijke profielpagina uit.
Koppel je sensoren
Het volgende wat je gaat doen is je fietstrainer en sensoren koppelen. Start een nieuwe rit en je komt in een scherm, waar je alle gewenste sensoren kunt koppelen. Je kan hierbij kiezen uit power source, speed sensor, heart rate, cadence en controllable.
Wil je de fietstrainer koppelen met Zwift, dan zal je meestal we even moeten trappen. Vervolgens selecteer je het logo van jouw fietstrainer. Is de koppeling tot stand gekomen, dan krijg je dat in beeld te zien met een duidelijke "OK".
Voor het koppelen van alle gewenste sensoren klik je deze 1 voor 1 aan. Voor de cadans- en snelheidssensor en vermogensmeter zal je wederom even moeten trappen om deze te activeren.
Nu alles gekoppeld is kun je starten met je eerste rit.
Starten met fietsen
Door op start te tikken krijg je een keuzemenu in beeld. Hierop kun je kiezen of je wilt beginnen met een training, vooraf bepaalde route of gewoon wilt gaan fietsen en dan een route wilt bepalen.
Wanneer de kaart geladen is kun je gelijk beginnen met trappen. Alle gegevens van jou komen nu ook in beeld. Zo vind je het vermogen, snelheid en hartslag terug op het scherm, maar ook een hele hoop andere zaken.
Je zal ook zien dat er gelijk een hoop andere fietsers bezig zijn. Deze fietsers zijn allemaal anders en fietsen op verschillende niveaus. Zo kun jij je overal in mengen en gaan fietsen met fietsers die ongeveer op hetzelfde niveau zitten. Wil je een uitdaging, dan pak je een niveau hoger.
Shirts veranderen, upgraden en andere leuke opties
Hoe vaker jij fietst, des te meer “gear†en andere upgrades je kunt unlocken. Zo zal je met bepaalde events speciale shirts gaan vrijspelen, of op hogere niveaus de uitrusting van je fiets kunnen uitbreiden. Ook door het fietsen van bepaalde afstanden, bergetappes of challenges ga je de nodige dingen verdienen.
Waar kun je fietsen met Zwift?
Swift heeft momenteel 4 kaarten waarin je kan fietsen. In de toekomst zal dit waarschijnlijk nog verder worden uitgebreid. Ook vind je binnen de bestaande kaarten nu nog afzettingen, die een soort “teaser†zijn op wat er straks nog allemaal bijkomt.
Lekker in London
Kies je voor de kaart van London, dan staat je een Olympische ervaring te wachten. Dit spannende parcours laat je kennismaken met de binnenstad, waarna via de metro de pittige klim van Box Hill op je staat te wachten.
Het parcours is ongeveer 40 kilometer lang, met een maximale stijging van bijna 230 meter op Keith Hill.
In 2018 is er nog een enorme lus bijgekomen. Dit zorgt voor nog meer klimwerk op Keith Hill en Leith Hill. Bij elkaar heb je een mooie 11 routes die je in London kunt fietsen.
Wegwijs in Watopia
Watopia is veruit de meest populaire kaart, niet alleen omdat hij heel groot is maar ook door de diversiteit. Zo kun je kiezen voor vlakke routes, of grote klimmen en alles wat daartussen zit. Je vindt zo bv. ook een jungle waar je door de Maya-ruïnes fietst (vanaf level 10). Binnen Watopia heb je ook de Alpe du Zwift (vanaf level 12), die in grote lijnen overeenkomt met de Alp d’Huez. Dit is voor de fanatieke fietser natuurlijk een prachtige toevoeging in het spel. Wanneer je regelmatig fiets zit je overigens zo op deze levels en mag je dus ook dit soort routes gaan fietsen.
Rijden in Richmond
De route van Richmond is vrij plat en heeft een maximale stijging van 65 meter. Ook is de route niet zo lang, met bijna 19 kilometer. Deze kaart wordt door Zwift ook niet veel gebruikt, omdat hij het minst populair is en vrij snel gaat vervelen. Maar wees vrij om hem te fietsen, wanneer je dit leukt vindt.
Imponeren in Innsbruck
Innsbruck is het parcours van het WK voor 2018, deze is ook pas onlangs uitgekomen. Het is een spannende kaart met veel mogelijkheden en klimmen. Deze lopen op tot 17 procent en wanneer je de klimmen van 2 kanten pakt zit je zo op 1000 hoogtemeters.
De kaart van Innsbruck staat waarschijnlijk nog wel wat mooie updates te wachten. Zo zijn er nu nog bepaalde stukken afgezet en kun je ook in de verte de Alpen zien liggen. Voor echte fietsers is het vrijkomen van deze stukken in nieuwe upgrades een meer dan mooi vooruitzicht. Je ziet ook dat ze bij Zwift steeds meer aandacht besteden aan de omgeving binnen deze kaart, zo staat er nog een heleboel moois te wachten binnen de route van Innsbruck.
Deze kaart is vele malen populairder en komt om deze reden ook vaker terug in de planning van Zwift.
Welke Zwift hacks zijn er?
Je kan binnen Zwift helaas nog niet zelf kiezen welke kaart jij wilt fietsen. Maar hier is wel een add-on voor te vinden. Deze heet Zwift-preferences. Deze is momenteel alleen beschikbaar voor Windows PC's.
Met dit simpele programma kun je zelf jouw kaarten kiezen. Ook kun je er nog een paar andere dingen mee doen. Zo kan je kiezen voor bepaalde hotkey's, waarmee je Zwift zonder muis kan bedienen. Je kan er ook Zwift altijd op de voorgrond mee laten weergeven.
Ondanks dat het een leuke add-on is, gaat het hier wel om een niet-officiële add-on. Gebruik is dan ook op eigen risico. Er is geen enkele garantie dat het werkt en blijft werken.
Wat zijn de kosten van Zwift?
Zwift is natuurlijk niet gratis, maar ook niet heel duur voor de echte fietsliefhebber. Je betaald € 15,- per maand, waarmee je onbeperkt kunt fietsen. Het abonnement is tevens maandelijks opzegbaar. Je kunt starten met Zwift via de officiële website.
Ook kun je bepaalde pakketten kopen. Zo kan je betalen per maand, maar bestaan er ook kwartaal- en jaarpakketten. Dit levert je misschien nog de nodige korting op. En wanneer je vooraf al weet hoe lang je het wilt gebruiken is dat natuurlijk dan ideaal.
Je kan er ook voor kiezen om in de zomer het abonnement stop te zetten, maar maak je niet druk want jouw gegevens blijven gewoon bewaard voor wanneer je op een ander moment weer door wilt gaan.
Conclusie van Zwift
Zwift is een prachtige oplossing voor iedere fietser die alles uit zijn of haar fietstrainer wil halen. Daarbij is het redelijk betaalbaar en na het opzetten ervan meer dan gebruiksvriendelijk. Het spel geeft je behoorlijk wat uitdagingen, waar voor je geld en de beste ervaring voor iedere fietser die gebruik maakt van een fietstrainer.