eiwitdieet

Afvallen met eiwitdiëten

Veel diëten zijn een vorm van eiwitdiëten. Zo zijn het Dukan dieet, het Dr. Frank dieet, het Cambridge dieet en het Power Slim dieet zijn allemaal dieet vormen gebaseerd op eiwitrijke voeding. Een eiwitrijk dieet moet een belangrijk nadeel van veel diëten zoveel mogelijk voorkomen, namelijk het verlies van spiermassa. Waarom je spiermassa bij het volgen van een dieet spiermassa verliest en waarom spiermassa zo belangrijk is zetten we hieronder uiteen.

De energiebronnen van je lichaam
Je lichaam heeft energie nodig, om warm te blijven, om het hart te laten kloppen, om te kunnen bewegen etc. Deze energie haalt het lichaam uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Je lichaam geeft er de voorkeur aan om als eerste koolhydraten te gebruiken als energiebron, als er geen koolhydraten meer beschikbaar zijn dan zal het lichaam vet en eiwitten gebruiken als energiebron. Als er teveel koolhydraten zijn, dan zal het lichaam vet opslaan om zodoende vetreserves op te bouwen waardoor je aankomt.

Als we gaan lijnen, dan doen we dat door minder calorieën te eten dan wat het lichaam nodig heeft waardoor het lichaam vet uit de vetreserves zal gaan verbranden. Precies wat we willen, het buikje en de taille zullen weer strakker worden. Behalve vetten zal het lichaam ook eiwitten gaan verbranden, deze eiwitten hebben de spieren nodig, en als gevolg hiervan zal er spierweefsel verloren worden.

Spiermassa is belangrijk voor een snel metabolisme, waardoor we in rust meer calorieën verbranden. Per kilogram lichaamsgewicht verbranden we dagelijks 70 calorieën. Als je als gevolg van een dieet 2 kilo aan spiermassa hebt verloren dan scheelt je dat dagelijks aan 140 calorieën welke anders zonder moeite te doen verbrand zouden worden. Als je na een dieet spiermassa hebt verloren dan zal je weer snel aankomen als je weer dezelfde hoeveelheid voedsel gaat eten als voordat je aan het dieet begon. Wat voorheen genoeg was is door het verlies van spiermassa teveel geworden.

Door een dieet te volgen waarbij wel het aantal calorieën wordt beperkt, maar niet de hoeveelheid eiwitten wordt zoveel mogelijk voorkomen dat spiermassa verloren gaat. Dit zijn de eiwitdiëten.

Voordelen van een eiwitdieet
Behalve dat het verlies van spiermassa zoveel mogelijk wordt tegengegaan (je zal al altijd iets aan spiermassa verliezen bij een dieet) heeft een eiwitdieet nog een aantal andere voordelen.

Op de eerste plaats zorgt eiwitrijke voeding voor een verzadigd gevoel tot lang na de maaltijd, hierdoor zal er minder verleiding zijn om tussendoortjes of snack te gaan eten. Hierdoor is het dieet beter vol te houden waardoor er meer kans op het succesvol bereiken van het streefgewicht is.

Bij een eiwitdieet zullen vooral de koolhydraten vervangen worden door eiwitten. Koolhydraten moeten door het lichaam worden afgebroken worden tot enkelvoudige suikers alvorens deze door het lichaam opgenomen kunnen worden. Op het moment dat de suikers door het bloed worden opgenomen zal de bloedsuikerspiegel stijgen, waarna deze weer zal dalen. Deze schommelingen in de bloedsuikerspiegel werken een hongergevoel en lekkere trek in de hand. Omdat de koolhydraten grotendeels uit het dieet worden geschrapt zal de bloedsuikerspiegel beter stabiel blijven. De consumptie van eiwitten hebben nauwelijks invloed op de bloedsuikerspiegel.

Als je een lege maag hebt dan geeft de maagwand het hongerhormoon ghreline af, dit ervaar je als honger. Omdat eiwitten langzaam verteerd worden duurt het lang voordat deze de maag verlaten richting de dunne darm. Hierdoor zal het na een maaltijd langer duren voordat je honger krijgt.

Een ander mooi bijkomend voordeel van eiwitten is dat het lichaam meer energie nodig heeft om eiwitrijk voedsel te verteren en te verbranden. Het eten van eiwitrijk voedsel kost meer energie dan het eten van koolhydraat rijk voedsel.

Een nadeel van een eiwitrijk dieet is dat dit de nieren en de lever erg belast. Op de lange termijn kan eiwitrijke voeding het functioneren van deze organen aantasten.

Hoogwaardige eiwitten

Bij een eiwitdieet bestaat een groot deel van het eten uit hoogwaardige eiwitten. Hoogwaardige eiwitten bestaan uit meerdere soorten aminozuren, de bouwstenen van ons lichaam. Hoogwaardige eiwitten zijn te vinden in voedingsmiddelen welke een dierlijke oorsprong hebben zoals gevogelte, vlees, vis, zuivel en eieren.
Bepaalde voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong, zoals noten, peulvruchten en groente bevatten ook eiwitten, deze bestaan echter uit minder aminozuren en zijn eiwitten van lage kwaliteit.

Eiwitten van lage kwaliteit zouden ervoor zorgen dat je lichaam sneller verouderd. Als het lichaam een onnatuurlijke verhouding van aminozuren binnen krijgt, dan maakt je lichaam de aminozuren aan welke het nodig heeft door aminozuren eerst af te breken en weer opnieuw op te bouwen. Dit proces werkt veroudering in de hand.

Verzuring door eiwitten
Door de consumptie van eiwitten zal de zuurgraad van het lichaam stijgen. Dit is nadelig voor de gezondheid van het lichaam en saboteert het doel om gewicht te verliezen. Het lichaam zal bij een te hoge zuurgraad meer zuur in de vetcellen gaan opslaan waardoor het verliezen van gewicht wordt bemoeilijkt. De verhoogde zuurgraad wordt gecompenseerd door meer groente te eten. Groenten zorgen ervoor dat de zuurgraad van het lichaam juist daalt. Door twee porties groente per dag te eten ontstaat er een betere zuurbalans wat helpt bij het verbranden van lichaamsvet.

Photo credit:Fried Eggs

Share:

Geef een reactie