noten en afvallen

Afvallen met noten

In de nieuwe schijf van vijf is opgenomen dat een hand vol noten past binnen een gezond eetpatroon. Toch zijn zeker niet alle noten even gezond. In dit artikel lees je welke noten passen binnen een gezond eetpatroon en op welke manier deze bijdragen aan gewichtsverlies.

Wat zijn noten?

Noten zijn droge peulvruchten die hoofdzakelijk aan bomen groeien in een warme omgeving. Bekende voorbeelden van noten zijn:

  • De hazelnoot
  • De amandel
  • De cashewnoot
  • De walnoot

Minder bekend zijn de pecannoot en de paranoot.

Waarom kun je met noten afvallen?

Afvallen begint met gezonde voeding. Zonder gezonde voeding is het bijna niet mogelijk om een gezond gewicht te realiseren. Noten (peulvruchten) passen heel goed binnen een gezond eetpatroon. Noten bevatten namelijk veel eiwitten. De eiwitten vormen een belangrijke brand- en bouwstof voor ons lichaam. Dit betekent dat eiwitten niet alleen energie leveren, maar ook belangrijk zijn om onze spieren te doen groeien en te beschermen.

Als je lichaam op zoek moet naar alternatieve energiebronnen wil je natuurlijk dat het vet gaat aanspreken. Je lichaam kan ook spieren verbranden om energie vrij te maken. Dit wil je natuurlijk niet en daarvoor zijn voldoende eiwitten belangrijk die de spiermassa beschermen.

Naast eiwitten bevatten noten ook veel ijzer, vitamine E en B. IJzer is van belang voor een goed zuurstof transport binnen het lichaam. Vitamine E is een oxidant, dit betekent dat de vitamine E de weerstand van je lichaam vergroot en je sneller doet herstellen van ziekte. Vitamine B is vooral van belang om het lichaam energie te geven en vermoeidheid tegen te gaan.

Daarnaast bevatten de noten onverzadigde vetten die worden gezien als de ‘gezonde vetten’. Dit zijn vetten die uit de natuur komen en vormen een belangrijke energiebron voor het lichaam. Noten bestaan vaak voor meer dan 50% uit onverzadigde vetten.

Wil je afvallen dan begint dit zoals gezegd met gezonde voeding. Je zult niet extra afvallen door noten te eten maar ze maken wel onderdeel uit van een gezond voedingspatroon. Om af te vallen zul je door voeding en beweging dagelijks een positieve energiebalans moeten creëren. Dit betekent dat er minder energie het lichaam ingaat dan er uit gaat. Op deze manier moet het lichaam op zoek naar een alternatieve energiebron. Deze kan het lichaam vinden in vetverbranding en spierverbranding. De noten beschermen de spieren (vanwege de eiwitten) en stimuleren daarmee indirect de vetverbranding. Dus het antwoord op de vraag hoe verlies je buikvet is: gezonde voeding waaronder dagelijks een handje vol natuurlijke noten.

Welke noten zijn niet gezond

Om te bepalen welke noten wel en niet gezond is het belangrijk te weten dat noten die industrieel bewerkt of geproduceerd zijn ongezond zijn. Je kunt hierbij denken aan borrelnoten, tijgernoten, yoghurtnoten en gezouten pinda’s. Deze noten bevatten namelijk veel toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Dit zijn ongezonde ingrediënten die er ook voor zorgen dat je relatief veel calorieën inneemt. Te veel calorieën zorgen er voor dat je niet afvalt maar juist in gewicht aankomt. Bekijk dan ook altijd even de verpakking als je noten in de supermarkt gaat kopen.

photo credit: dan mckay

Share:

Geef een reactie