koolhydraatarm eten

De voordelen van koolhydraatarm eten

Steeds meer wordt duidelijk dat bepaalde soorten koolhydraten een belangrijke oorzaak vormen voor het feit dat veel mensen overgewicht hebben. In dit artikel lees je meer over welke soort koolhydraten je het beste kunt mijden als je wilt afvallen en wat de voordelen van koolhydraatarm eten zijn.

Welke koolhydraten kun je beter mijden als je wilt afvallen?

Simpel gezegd kun je twee typen koolhydraten onderscheiden. De snelle koolhydraten en de langzame koolhydraten.

Langzame koolhydraten zijn koolhydraten die langzaam worden opgenomen in het bloed en bevatten vaak vezels. Vezelrijke voeding zorgt er voor dat je langere tijd een vol gevoel hebt (verzadigd) en bevordert een goede darmflora.

Voeding met snelle koolhydraten kun je herkennen aan de ingrediënten suiker en zetmeel. Helaas is het voor de consument nog steeds erg moeilijk om vast te stellen of een product veel suiker of zetmeel bevat. Er worden namelijk erg veel verschillende benamingen gebruikt voor suiker en in mindere mate zetmeel wat verwarrend werkt.

Wil je een wetenschappelijke onderbouwing waarin wordt uitgelegd waarom koolhydraatarme diëten zo goed werken dan is dit artikel een aanrader.

Krijg meer energie door minder koolhydraten te eten

Als ik het heb over minder koolhydraten dan bedoel ik de snelle koolhydraten (suiker & zetmeel). Doordat de snelle koolhydraten snel in de bloedbaan wordt opgenomen resulteert dit in een snelle stijging van het bloedsuiker niveau gevolgd door een snelle daling van de bloedsuiker. Het gevolg is dat je lichaam weer een honger gevoel gaat creëren en vermoeid raakt. Je belandt daardoor in een soort vicieuze cirkel van telkens meer eten hetgeen resulteert in overgewicht.

Door meer eiwitten, gezonde vetten en vezels te eten wordt je energiebalans veel stabieler en heb je veel minder last van honger. Je voelt je vrijwel direct een stuk enegieker als je minder snelle koolhydraten eet.

Je gaat veel meer stralen

Als je gaat afvallen en resultaat ziet op de weegschaal groeit ook het zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen zorgt er voor dat je een positievere uitstraling krijgt. Wat ook een enorme boost geeft aan je uitstraling is gezond eten. Minder suikers en zetmeel zorgen er voor dat je lichaam veel minder moeite hoeft te doen om al die afvalstoffen te verwerken. Dit zie je terug in het uiterlijk doordat wallen verdwijnen en ook je adem beter wordt. Daarnaast verbetert je conditie en worden de vetrollen aangepakt.

Eten wordt echt lekker

Wat veel mensen niet verwachten is dat je smaak veel beter wordt als je minder snelle koolhydraten gaat eten. Je bent veel bewuster van wat je eet en je smaak pupillen kunnen dit zeer zeker waarderen. Gezond eten betekent meer variatie in voeding en dus ook meer verschillende smaken in je mond. Je kunt weer echt uitkijken en genieten van eten. Dit effect wordt versterkt doordat je ook veel bewuster met voeding bezig bent. Lekker koken met verse ingrediënten is leuk en hoeft helemaal niet moeilijk te zijn of veel energie kosten.

Over afvallen en koolhydraatarm eten is veel geschreven. In bovenstaand artikel doel ik vooral op voeding zonder snelle koolhydraten. Er zijn echter ook mensen die echt helemaal koolhydraatarm willen eten. Persoonlijk vind ik dit geen goede oplossing aangezien ons lichaam gemaakt is om te functioneren op drie brandstoffen (vetten, eiwitten & koolhydraten). Veel gezonde producten zoals bijvoorbeeld fruit bevatten ook koolhydraten (zelfs suikers) maar dergelijke producten zou ik zeker niet buiten een gezond eetpatroon laten doordat ze veel gezonde voedingsstoffen bevatten. Wel is het ook bij fruit belangrijk om alles met mate te eten en vooral ook variatie aan te brengen in je eetpatroon.

Als bron voor dit artikel is onder andere de website www.goedkoopsnelafvallen.nl geraadpleegd.

Photo credit: vegetables

Share:

Geef een reactie