sporten en roken

Waarom sporten en roken niet samengaan

Roken is ongezond, iedereen weet het. Toch wordt er nog steeds veel gerookt in Nederland. Zelfs mensen die zeggen gezond bezig te zijn steken nog een sigaret op. Laatst viel me op dat ook langs sportvelden nog veel gerookt wordt. Wel komt er steeds meer beweging om het roken verder aan banden te leggen. Er zijn al rookvrije sportkantines. In dit artikel lees je nog eens waarom sporten en roken ook niet samengaan.

Roken heeft een negatief effect op je conditie

Door te roken zorg je ervoor dat er teer in je longen terecht komt. Ook meeroken kan er zelfs voor zorgen dat je teer binnenkrijgt. Doordat de teer op je longen gaat zitten vermindert je uithoudingsvermogen. Het ademen gaat simpelweg moeilijker dan wanneer je schone longen hebt.

Wat ook erg ongezond is het roken direct na een sportieve inspanning. Door de inspanning staan je longblaasjes open. Ga je vervolgens een sigaret roken dan blaas je de rook direct over die geopende longblaasjes. Erg ongezond en ook niet prettig.

Roken heeft een negatief effect op je bloedvaten

Door de rook worden je bloedvaten aangetast. Dit zorgt ervoor dat de doorbloeding moeizamer wordt. Een goede doorbloeding is essentieel om je fit en gezond te voelen. Het is het de transporteur van zuurstof. Zonder zuurstof kan een mens niet functioneren.

Slechte bloedvaten kunnen leiden tot hart- en vaatziekten. Hoe langer en meer je rookt hoe hoger het risico wordt. Zo verhoogt de nicotine de bloeddruk en zorgen diverse tabaksdeeltjes ervoor dat de vaten beschadigen en de doorstroming steeds moeilijker wordt.

Hoe te stoppen met roken?

Wanneer je stopt met roken dan merk je al na een aantal dagen dat je conditie beter wordt. Ook zullen de sportieve prestaties verbeteren als je de sigaret links laat liggen. Maar stoppen met roken is niet eenvoudig. Roken is niet alleen lichamelijk maar vooral ook geestelijk erg verslavend. Het wordt een gewoonte waar je niet zomaar vanaf bent. Daarom is het verstandig om hulpmiddelen te gebruiken als je gaat stoppen met roken.

Een van deze hulpmiddelen is het medicijn Champix. De werkzame stof in Champix zorgt ervoor dat je geen zin meer hebt in een peuk. Dit maakt het stoppen makkelijker. Champix is een medicijn en daarom alleen op doktersrecept verkrijgbaar. Met de huidige technieken en inzichten is het ook mogelijk om Champix online te bestellen. Een van de sites waar dat kan is champixkopenonline.nl. Een site waar je veel informatie krijgt over Champix, het gebruik, ervaringen en op welke manier je veilig Champix kunt kopen.

Hoe gezonder leven?

Voor optimale sportprestaties is het ook van belang om gezond te leven. Een essentieel onderdeel is voeding. Gezonde voeding betekent een goede variatie in de macronutriënten (eiwit, koolhydraat en vet). De verhouding moet aansluiten bij jou persoonlijke situatie. Zo hebben mensen die intensief sporten meer behoefte aan eiwitten dan niet sporters. Echt iets om rekening mee te houden in je voedingspatroon.

photo credit: sigaretta

Share: